Pomerančový likér
V pátečním Apetýtu vás zveme k historickým receptům. A to takovým, které jsou opravdu staré sto a více let.
I tento recept vybíráme z kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935. V této kuchařce nenajdeme jen recepty, ale také spoustu moudrých rad ohledně domácnosti. Například se v ní také píše, jak má vypadat správně prostřený rodinný stůl a kdo má kde sedět.
Kuchařka konkrétně říká: “Matka, jako paní domu, má své místo uprostřed stolu, odkud má přehled přes celý pokoj. Vedle sebe si posadí nejmenší dítko. Naproti matce zaujímá místo otec, maje starší dítky vedle sebe, kterým sám jídlo předkládá a pokud je třeba i rozkrájí.”
Na pomerančový likér budete potřebovat:
- 1 l čistého alkoholu (lze koupit konzumní lih k přípravě domácích likérů)
- 15 pomerančů
- ½ l mléka
- 1 kg cukru
- ½ l vody
Postup:
- Do láhve vlijeme čistý lih.
- Přidáme na nudličky nakrájenou kůru z 15 pomerančů (je nutné, aby to byla jen kůra, ne bílý povrch pomeranče) a také šťávu ze 3 pomerančů.
- Necháme stát asi dva týdny na slunci a občas protřepeme.
- Po dvou týdnech vlijeme půl litru mléka a necháme stát ještě další týden.
- Poté přelejeme přes sítko.
- Svaříme cukr s vodou.
- Necháme vychladnout a poté smícháme s připraveným lihem a necháme opět asi týden stát.
- Poté opět celý obsah lahve přelejeme přes sítko.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.