Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou

Pondělní Apetýt přináší další tip na letní pomazánku. Dnes bude jejím základem skyr. Tedy něco, co v našich končinách zůstává stále ještě tak trochu tajemstvím.

Na našem trhu se totiž tato pochutina objevila teprve před pár lety. Otázkou je, co skyr vlastně je. Je to fermentovaný mléčný výrobek s více než tisíciletou tradicí v islandské kuchyni. Je sice velmi podobný jogurtu, ale jogurt to není. Jeho chuť je například méně mléčně nakyslá.

Vyznačuje se nízkým obsahem tuku a velmi hustou konzistencí. Jeho sušinu totiž tvoří především mléčná bílkovina. Hodí se tak zejména pro seniory, u kterých funguje jako prevence osteoporózy. Výborný je také pro děti a mladé či pro kojící matky a sportovce.

Budete potřebovat:

  • 280 g bílého skyru
  • 4 sušená rajčata v oleji
  • 2 menší šalotky
  • 2 lžičky kaparů
  • 2 hrsti rukoly
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Sušená rajčata, šalotky i kapary nakrájíme na drobno.
  2. V misce pak dobře promícháme se skyrem a nasekanou rukolou.
  3. Na závěr dochutíme solí a pepřem.
  4. Podáváme s pečivem

Související

  • Mrkvová pomazánka s křenem

    V pondělním Apetýtu pro vás máme další tip na letní pomazánku. Dnes budeme potřebovat především mrkev. Syrová je pro nás velmi prospěšná, obsahuje spoustu vitamínů.

  • Pomazánka z červené řepy s česnekem

    Je tu pondělní Apetýt a s ním tip na další letní pomazánku. Jako základ nám tentokrát poslouží červená řepa.

  • Celerová pomazánka s nivou

    Naší hlavní ingrediencí dnes bude celer. Možná jste jím, stejně jako mnozí další, v dětství opovrhovali. V našem jídelníčku by ale rozhodně chybět neměl.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.