Polka, maděra či nimra. Kdo byla první průkopnice legendárního českého tance?

29. květen 2023

Legenda o tom, jak vznikla polka, má několik verzí. Nejrozšířenější z nich vypráví o jisté Anně Chadimové, která je považována za autorku tohoto tance.

Nebyla to žádná primabalerína, ale obyčejná děvečka. Když kolem roku 1830 sloužila v Kostelci nad Labem u měšťana Václava Klášterského. To jí bylo zhruba pětadvacet, když začala tancovat vlastní kroky na písničku „Strejček Nimra koupil šimla…“

Anninu interpretaci zaznamenal učitel Josef Neruda, a tak se zrodila polka. Tanci se zprvu říkalo maděra či nimra, podle zmíněné lidové písničky. Když tanec o pět let později dorazil do Prahy, byl překřtěn na „půlka“ (podle polovičního rytmu), a nakonec na polku.

První tiskem vydanou polku Esmeralda složil učitel František Hilmar. Polky s chutí komponovali Bedřich Smetana i Antonín Dvořák. Do Prahy uchvácené jejím rytmem zavítal také Johann Strauss starší a nadšení z ní se odrazilo i v jeho tvorbě.

Asi nejslavnější polku napsal zbraslavský skladatel populární dechové hudby Jaromír Vejvoda. Jeho “Škoda lásky” si doslova podmanila svět. Ze slavného tance ale Anna Chadimová, provdaná Slezáková, žádné štěstí neměla. Zemřela chudá 3. srpna 1884 v Sudově Hlavně.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio