Politik Martin Kupka: Jezdím po Evropě a dívám se, jak položili dlažbu

18. červen 2020

Martin Kupka je místopředsedou ODS a starostou malé středočeské obce Líbeznice. Během starostování, ve kterém je podle svých slov až vášnivý, ho dokonce stihlo profesní prokletí. Jaké to je, prozradil v pořadu Xaver a host.

Líbeznice se nachází jen dva kilometry od hranic Prahy. Martin Kupka je tu starostou už od roku 2010. „Co se týče třeba budování věcí v obci, jsem až vášnivý. Mám prostě radost z toho, když se věci dávají do pořádku, když se staví a něco se děje,“ říká.

Problém nemá ani s komunikací či častým setkáváním s obyvateli, které s sebou kromě jiného funkce starosty malé obce přináší: „Baví mě přemýšlet o tom, co si druzí myslí, čím žijí a co je v životě třeba tíží nebo baví. Tohle mám asi po mamince, která byla odbornou internistkou v mé rodné Jilemnici. Pamatuji si na cesty, kdy jsme chodívali po chalupách, když napadl sníh, protože staré paní se za ní nedostaly do diabetologické poradny. Byly to silné vzpomínky, protože s těmi lidmi se hodiny povídalo.“

Prokletí starosty

Martin Kupka se narodil v podkrkonošském městě Jilemnice, starostou je však v obci ve Středočeském kraji. „Já mám domov všude tam, kde jsou mi lidé blízcí a kde mám svoji rodinu. Pro mě jsou teď samozřejmě domovem Líbeznice, ale na rodnou Jilemnici vzpomínám a vracím se tam za tatínkem,“ prozradil Xaverovi.

Povolání starosty ovlivňuje politika v neočekávaných situacích. „Mám takové profesní prokletí. Když někam s rodinou cestujeme, brzdím v místech, kde nikdo jiný nebrzdí. Třeba se vyběhnu podívat, jak mají udělaný chodník nebo schodiště nebo intenzivně sleduji, jak položili dlažbu, to je myslím docela úspěšná úchylka,“ směje se.

Svět médií a internetu

Líbeznický starosta vystudoval žurnalistiku a masovou komunikaci na Univerzitě Karlově, přiznává však, že od dob jeho studií se ve světě médií mnoho změnilo. „Rozhodně se hodně atomizuje to, odkud čerpáme informace. Když jsem před pár lety učil, zeptal jsem se studentů, kteří se věnují médiím, kolik z nich ten den ráno četlo papírové noviny. Ruku zvedli z těch padesáti lidí dva. Většina ostatních čerpá informace ze serverů, nebo ještě častěji ze sociálních sítí,“ upozorňuje na vývoj v médiích.

Osobně se však světa bez internetu nebojí. „Mám takový trenažér, kdy jezdím s dětmi každý rok na letní tábor do přírody, kde není signál a elektřina a kam se dováží i pitná voda. To je dokonale jiný svět, než je civilizace, a je dobré si to párkrát za život vyzkoušet,“ tvrdí.

Během své kariéry se také dostal za mikrofon, moderoval pořady na stanici Český rozhlas Vltava. A rozhlas, alespoň ten obecní, ho neopouští ani v roli starosty: „Obecní rozhlas je nezastupitelný pro celou řadu lidí. Bez něj by se k nim informace nedonesla. V Líbeznicích tak máme rozhlas funkční a máme dokonce kolegyni, která se pro něj doslova narodila,“ říká Martin Kupka a s úsměvem dodává, že do řemesla se jí fušovat nesnaží.

Zajímá vás, zda se politická funkce Martina Kupky odráží na výchově jeho dětí, jakou hudbu poslouchá a zda je zastáncem zdravého životního stylu? Poslechněte si záznam celého pořadu.

Spustit audio