Policie v Karlovarském kraji našla detektorem tepu 11 běženců

17. únor 2020 10:00

Policie v Karlovarském kraji v noci na pátek 14. února odhalila s pomocí detektoru srdečního tepu 11 běženců schovaných v nákladním prostoru kamionu. Na kontrolní akci s názvem Kamion spolupracovala s celní správou.

Na twitteru o tom informovala policejní mluvčí Zuzana Týřová. Takzvaný heartbeat detektor je přístroj, který umožňuje zjistit, jestli se ve vozidle ukrývá osoba. Po připojení diod na návěs kamionu snímá tlukot srdce.

Kontrola v Karlovarském kraji zaznamenala uvnitř nákladového prostoru srdeční činnost několika lidí. „Po provedených opatřeních bylo nákladní vozidlo odplombováno. Uvnitř se, jak určil detektor, nacházelo celkem 11 nelegálně převážených cizinců. Dle dosavadního zjištění by se mělo jednat o muže ve věku od 16 do 36 let,“ uvedla Týřová.

Cizinci byli podle mluvčí převezeni na policejní oddělení. Řidiče i jeho spolujezdce policisté zadrželi. „Sokolovští kriminalisté s oběma muži ve věku 38 a 42 let zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Během dnešního dne budou probíhat další procesní úkony,“ napsala Týřová.

Kontrolní akci Kamion policie provádí od ledna na celém území České republiky. Jejím cílem je odhalovat nelegální pobyt cizinců a související protiprávní jednání. Policisté se zaměřují na kontroly kamionů na mezinárodních trasách.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Policie ČR (twitter.com)
Spustit audio