Policie obvinila pět zaměstnanců ROP Severozápad. Včetně exhejtmana Šulce

12. březen 2014

Z porušování povinností při správě cizího majetku obvinili policisté pět bývalých a současných zaměstnanců ROP Severozápad. Mezi obviněnými je i někdejší poslanec ODS, bývalý ústecký hejtman a předseda výboru Regionální rady ROP Severozápad Jiří Šulc. Informoval o tom současný předseda výboru Petr Navrátil z ČSSD.

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták informaci nepotvrdil, ani nevyvrátil.

Obvinění se týká uzavření konkurenčních doložek v řádu statisíců korun pro dva bývalé ředitele úřadu, Petra Kušnierze a Pavla Markvarta.

Doložky, které jim zajišťovaly po odchodu z funkce dvanáct měsíčních platů, podepsal podle Navrátila někdejší předseda ROP Severozápad Jiří Šulc v rozporu se zákoníkem práce. Podle něj totiž nemůže být úředníkům konkurenční doložka dána.

Kušnierzovi úřad vyplatil 385 tisíc korun, Markvartovi 424 tisíc korun. Jiných ředitelů se podle Navrátila konkurenční doložky netýkaly.

Všichni ředitelé čelí trestnímu stíhání

Kromě Šulce je obviněn Petr Červinka, který úřad vedl jako pověřený ředitel, právník úřadu Jan Martinovský, současná ředitelka Jana Havlicová i sám Markvart, který byl v době svého působní v úřadě členem výkonného výboru ODS. Zneužití veřejných peněz ale odmítá.

„Na základě této výpovědi jsem si se svým zaměstnavatelem dohodl odstupné, které ani zdaleka nebylo ve výši původně dohodnuté konkurenční doložky. Tato doložka tedy v mém případě uplatněna nebyla,“ uvedl. Podrobnosti ke smlouvě prý Markvart nezná, protože ji u sebe nemá.

Trestně stíháni jsou teď všichni dosavadní ředitelé úřadu. Kušnierz už si odpykává pětiletý trest za přijímání úplatků při přidělování dotací. Společně s Markvartem a někdejším ředitele Petrem Vráblíkem čelí i obžalobě za ovlivňování projektů. Soud by měl začít za několik měsíců.

Současná ředitelka Jana Havlicová zatím ve funkci zůstává a proti obvinění se chce bránit. „Obrátila jsem se na externího právníka, který řekl, že doložka u pana Markvarta platí. Jednali jsme alespoň o snížení částky, což se podařilo,“ upozornila.

autor: hau | zdroj: ČTK
Spustit audio