Pokud hledáte tip na rodinný výlet, pak si určitě zajeďte na Plešivec v Krušných horách

26. srpen 2019 13:15

Obec Abertamy na Karlovarsku jsou díky své malebné poloze pod horou Plešivec oblíbené zejména v lyžařské sezóně, celou řadu zážitků ale nabízí také teď v létě. Kam se vypravit na nenáročnou procházku, kde se děti seznámí s pohádkovou historií zdejších hor?

Stezka krušnohorských pověstí

Dříve nepřístupné Krušné hory jsou obestřeny hned několika pověstmi. Ty lidem přibližuje mýtická krušnohorská stezka. „Stezka krušnohorských pověstí má zhruba jeden kilometr a deset zastavení, která tvoří dřevěné sochy. Tvořili je řezbáři v čele s abertamským řezbářem Jiřím Lainem,“ uvedla Lenka Löfflerová, vedoucí místního infocentra.

Sochy představí pověsti a vypráví různé mýtické příběhy. Ty sepsal kronikář Daniel Vaško. Po cestě tak můžete narazit například na permoníka, čerta, ohnivce, loupežníky, hejkala, Šrakakala a chybět nesmí Marzeibila.

Stezka je zároveň součástí plešivecké naučné stezky, která začíná a končí v Abertamech. Po ní se můžete dostat na jednu z nejkrásnějších vyhlídek Krušných hor – Švýcárnu, odkud je vidět Ostrov, Velký Rybník, Karlovy Vary i Doupovské hory.

Více v reportáži:

autoři: Jana Strejčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio