Pokladny jsou otevřeny! Začal předprodej vstupenek na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech

29. červen 2023 10:55

Předprodejem vstupenek odstartoval ve čtvrtek zatím neoficiálně 57. mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Od pátku do soboty 8. července nabídne 143 celovečerních hraných a dokumentárních filmů, místo pro setkání filmových profesionálů i řadu doprovodných akcí.

Návštěvníci festivalu se mohou těšit na známé filmové hvězdy, herce a hudebníka Russella Crowea, herce, režiséra a producenta Ewana McGregora, švédskou herečku Aliciu Vikanderovou a americkou herečku Robin Wrightovou. Cenu prezidenta festivalu převezme na letošním ročníku i herečka Daniela Kolářová.

První fanoušci přišli před festivalové pokladny už ve středu okolo poledne. Ve čtvrtek ráno okolo 8 hodin jich ve frontách stálo zhruba 300 a další přibývali. Fronty ke dvěma pokladnám, které se dnes otevřely, se táhly stovky metrů.

„Přijel jsem včera (ve středu) krátce před polednem, udělal jsem si místečko a od té doby čekám,“ řekl Pavel Dvořák z Prahy. Na festival jezdí už přes 20 let a v posledních letech patří do skupinky fanoušků, kteří jsou vždy mezi prvními při čtvrtečním zahájení prodeje.

Do Karlových Varů se za filmovými zážitky sjíždí tisíce milovníků filmu. Loni festival evidoval 10.592 akreditovaných návštěvníků, z toho 8717 s festivalovými pasy, 414 filmových tvůrců, 931 akreditovaných filmových profesionálů a 530 novinářů. V průběhu festivalu se uskutečnilo 453 filmových představení a bylo prodáno 121.015 vstupenek.

Nově opravené lázně a ekologie

Letos festival využije poprvé i nově opravené Císařské lázně, ne sice ještě pro filmové projekce, ale pro společenské či odborné akce, zejména pro filmové profesionály. Pokud bude nový sál v atriu Císařských lázní vyhovovat, měl by se od příštího roku zařadit mezi festivalová kina.

Festival letos svou pozornost více zaměří i na ekologii, ale i z důvodu výrazných nárůstů cen služeb nebo energií. Tradiční festivalový katalog filmů tak letos už ve fyzické podobě nebude, návštěvníci budou moci využít jeho on-line podobu.

Zahájení festivalu má v mnoha ohledech překonávat minulé ročníky

Zatímco v předešlých letech se rozpočet festivalu pohyboval mezi 130 až 150 miliony korun, letos to podle mluvčí festivalu Uljany Donátové bude zhruba 190 milionů korun. Zareagovaly na to i Karlovarský kraj a město Karlovy Vary, které v minulosti dotovaly festival osmi miliony, ale letos svůj příspěvek navýšili oba donátoři na deset milionů korun. Přes vyšší náklady nebude letošní festival pro návštěvníky méně atraktivní.

Zahájení má být velkolepé. Pro veřejnost nebude připraven tradiční jeden koncert, ale tři. Před hotelem Thermal zahraje nejprve londýnská kapela Morcheeba. U Vřídla pak představí svůj nový projekt D.Y. K. Vojtěch Dyk. A tečkou na konec bude od 22:45 koncert kapely Indoor Garden Party herce a držitele Oscara Russella Crowea.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio