Pohankový koláč se zelím a kuřecím masem
podle Josefa Jaroše, šéfkuchaře z Lázeňského domu v Konstantinových Lázních
Suroviny:
Na těsto:
200g pohankové mouky
1 dcl mléka
20g droždí
50g másla
cukr, špetka soli
Na náplň:
250g kuřecího masa
450g kysaného zelí
3 vejce
1 kysaná smetana
50g sýra tofu
2 cibule
1/2 dcl olivového oleje
sůl a pepř
Postup:
Z mouky, mléka, droždí, cukru , soli a másla vypracujeme hladké těsto, které
necháme vykynout.
Mezitím připravíme náplň: na olivovém oleji zpěníme najemno nakrájenou
cibulku, přidáme kuřecí maso nakrájené na nudličky a osmahneme na pánvi. Poté
přidáme kysané zelí, sůl , pepř a na kostičky nakrájený sýr tofu. Zlehka
podusíme a necháme vychladnout.
Vykynuté těsto vyválíme, vložíme do koláčové formy tak, aby zůstaly vyvýšené
okraje. Směs stejnoměrně rozprostřeme, navrch rozetřeme kysanou smetanu
rozmíchanou se šlehanými vejci. Pečeme ve vyhřátě troubě při 160° C
35 - 40minut.
Koláč je výborný jak teplý, tak i studený.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.