Podatelna krajského soudu se vrátí do Karlových Varů, vznik pobočky je v nedohlednu

27. únor 2024 13:25

Do Karlových Varů se má v květnu vrátit podatelna a informační místo Krajského soudu v Plzni. Dva roky byla zavřená. Vznik plnohodnotné pobočky krajského soudu v Karlovarském kraji je ale stále v nedohlednu, názory na to, kde by měla sídlit, se liší.

Ačkoli opozice na jednání krajského zastupitelstva vyčítala vedení kraje, že nekoná, koaliční zastupitelé vysvětlovali, že rozhodnutí o podatelně i o vzniku krajského soudu nejsou v kompetenci kraje, ale Krajského soudu v Plzni a ministerstva spravedlnosti.

„Podle informací předsedy Okresního soudu v Karlových Varech probíhá adaptace prostor, které jsou určeny pro podatelnu a informační centrum s tím, že termín dokončení jsou poslední dny v dubnu tak, aby podatelna byla v květnu otevřena,“ řekl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Opoziční zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová (ANO) ale podotkla, že podobné sliby zazněly už v minulých letech, ale nakonec se tak nestalo. Vznik pobočky krajského soudu v Karlovarském kraji je sice součástí zákona, ale léta se jen debatuje o tom, kde by měla mít sídlo.

Karlovarský kraj navrhnul zákonodárnou iniciativou, aby se zákon změnil a místem pobočky aby byl Cheb. Tamní budova okresního soudu má volné jedno křídlo, a tak by náklady na vznik pobočky byly výrazně nižší než stavba nového justičního paláce v areálu krajského úřadu. Zhruba miliardová investice je v současnosti nereálná, Krajský soud v Plzni však dává této variantě přednost.

Podle senátora a koaličního zastupitele Miroslava Balatky (STAN) potřeba podatelny s časem klesá, protože velká část agendy se už vyřizuje elektronicky. Nicméně podotknul, že by bylo vhodné, aby poslanci a senátoři z Karlovarského kraje postupovali v parlamentu společně a snažili se krajský soud do kraje dostat.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio