Plzeňští strážníci nacvičovali záchranu tonoucího

22. červen 2022 18:25, aktualizováno

Strážníci plzeňské městské policie se tento týden učili zachraňovat topícího se člověka. Zásahy ve vodě jsou pro ně v praxi spíše výjimečné. Přesto se na tuto možnost připravují. Tréninky v bazénu plzeňské Radbuzy absolvují dobrovolníci každý rok.

Přivázat se k lanu, skočit do vody a pokusit se zachránit topícího se člověka. Tak vypadají tréninky záchrany tonoucího plzeňských městských strážníků. Cílem je, aby se policisté naučili zachraňovat v každém vodním prostředí. Způsob, při kterém se zachraňuje topící se člověk z lana, lze uplatnit jak na řece, u jezu, tak z ledu.

Zásahy ve vodě jsou pro plzeňské strážníky výjimečné. Naposledy pomáhali před čtyřmi lety muži, který z nešťastné lásky skočil nedaleko Kalikovského mlýna do řeky Mže. Výcvik proto není zaměřen na všechny strážníky. Jde o dobrovolný kurz, který každoročně podstoupí kolem 20 strážníků. „Je to nadstavba, kterou se strážníci učí, kdyby byla potřeba. K běžnému výkonu služby to nepotřebují,“ uvedl velitel plzeňské městské policie Petr Vlk.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio