Plzeňský kroj: mužská čepice vydrovka a klobouk

17. březen 2023

V dalším díle našeho malého seriálu věnovaného plzeňskému kroji se tentokrát zaměříme na mužské pokrývky hlavy – konkrétně na čepici zvanou „vydrovka“ a také černý klobouk s hedvábnou stuhou. Věděli jste, že v jistých situacích byla dokonce možná zvláštní kombinace obojího?

Mužskou čepici zvanou „vydrovku“ nosívali svobodní chlapci, ženatí muži ji brávali do práce nebo při méně slavnostních příležitostech. Čepice bývala lemovaná černou vydří kožešinou, vpředu trochu vyšší než v zadní části. Oproti chodské „vydrovce“ se zeleným dýnkem, mívala plzeňská „vydrovka“ dýnko červené.

Přes červené dýnko bývalo na „vydrovce“ do hvězdičky našito šest zlatých šňůrek, uprostřed byly zachycené zlatým střapečkem. V polovině 19. století stála čepice „vydrovka“ u kožešníka od 23 do 50 zlatých - podle toho, jakou kvalitu měla šestice zlatých šňůr se střapcem na dýnku.

Nízký klobouk s černou stuhou

Ženatí muži nosívali na hlavě také černý klobouk - s nízkým, plochým a trochu promáčknutým dýnkem a širším, rovným okrajem. Klobouk si uvazovali pod bradou pomocí černé hedvábné stuhy, která byla po stranách do klobouku všitá.

Černý klobouk mladí muži poprvé nasadili zpravidla při svatbě. Co se ženichů týká, ve starších dobách údajně upínali jednu stranu krempy klobouku pomocí podbradní stuhy ke knoflíku přišitému ve středu dýnka. Na ten se pak uvazovaly hedvábné červenobílé pentle a také „prut“ rozmarýny - někdy až půl metru dlouhý. V pozdějších dobách už krempa přehýbána nebyla, zdobení klobouku červenobílými pentlemi a rozmarýnou ale (na svatbu) zůstalo.

Přes čepici ještě klobouk!

K mužským pokrývkám hlavy na Plzeňsku se váže také jedna zajímavost – ke zvlášť slavnostním příležitostem si hlavně starší muži někdy na hlavu brávali nejen klobouk, ale pod něj nasazovali také ještě současně i čepici „vydrovku“! Tuto „výstřednost“ mužů z Plzeňska (podobně jako například zvyk, kdy si ženáči brávali i dva kabáty přes sebe) dokumentují mimo jiné obrazové prameny, které se dochovaly ve sbírkách Národopisného muzea Plzeňska.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.