Plzeňáci hráli a zpívali k devadesátinám Zdeňka Bláhy

14. březen 2020

Ve velkém hudebním studiu Českého rozhlasu Plzeň proběhl 6. února mimořádný hudební svátek. U příležitosti 90. narozenin jedné z největších osobností západočeského folkloru a dlouholetého rozhlasového pracovníka Zdeňka Bláhy byl po mnoha letech obnoven Plzeňský lidový soubor, který oslavenci věnoval téměř 90 minutový koncert. 

Název koncertu odkazoval i na posluchačsky velmi úspěšný rozhlasový pořad „Hrají a zpívají Plzeňáci“, který Zdeněk Bláha v minulosti (nepřetržitě po dobu 40 let) připravoval.

Plzeňský lidový soubor (PLS) byl svého času velmi známé rozhlasové těleso. Založený byl v roce 1953 jako účelově sestavené studiové těleso, které se věnovalo natáčení snímků pro folklorní pořady Českého rozhlasu Plzeň. Prvním dirigentem souboru se stal zakladatel Miroslav Šmíd, kterého v řízení souboru postupně vystřídali Zdeněk Lukáš, Jaroslav Vodňanský, Jan Málek, Robert Císař, Karel Sodomka, Zdeněk Bláha a Jaroslav Krček. Právě Jaroslav Krček byl na koncertu obnoveného PLSu také přítomen a jednu ze svých autorských hudebních úprav dokonce sám oddirigoval. Mezi hosty koncertu nechyběli ani další hudební skladatelé, kteří pro původní Plzeňský lidový soubor tvořili – Jan Slimáček a Jiří Teml.

Symbolické propojení generací

Obnovený Plzeňský lidový soubor řídil Dalibor Bárta, autorem celého projektu je Zdeněk Vejvoda. Mezi sólisty se vystřídali jak zpěváci, kteří pamatují „zlatou éru“ Plzeňského lidového souboru (Václav Švík, Václav Dolejš), tak zpěváci mladší generace, kteří na jejich odkaz úspěšně navazují. Hostem koncertu byl také hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard, který na závěr pořadu oslavenci Zdeňku Bláhovi předal Čestnou plaketu hejtmana za celoživotní práci v oblasti kultury.

Součástí projektu „Plzeňáci hrají a zpívají k devadesátinám Zdeňka Bláhy“ je také stejnojmenné CD, které soubor natočil, a které je k dostání na Radioteka.cz.

Poslechněte si záznam celého koncertu ve 3 dílech Špalíčku lidových písní:

Můžete se také podívat na videozáznam, který jsme pro vás při koncertě pořídili:

autor: Michaela Vondráčková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.