Platy lékařů záchranné služby navyšuje kraj ze svého

11. listopad 2011

Karlovarský kraj navýší ze svého mzdy lékařům záchranné služby. Učiní tak přesto, že plošné zvýšení mezd lékařům slíbil ministr zdravotnictví Leoš Heger v memorandu po akci Děkujeme, odcházíme. Ministr ale podle krajského radního Václava Larvy neřešil v případě záchranných služeb, kdo by měl navýšení zaplatit.

Pro letošní rok musela 2,5 milionu korun najít v rezervách sama záchranná služba, dva miliony pak přidal kraj. To znamenalo navýšení mzdy lékaře o 8000 korun na jeden plný úvazek.

O jednání s ministerstvem zdravotnictví se pokoušel i hejtman kraje Josef Novotný. Už v červnu upozorňoval resort na to, že je třeba situaci platů lékařů záchranné služby řešit. Vše ale bezvýsledně.

Vyřešena není ani otázka zvyšování mezd lékařům záchranek v příštím roce, kdy by podle memoranda měli dostat lékaři přidáno o dalších deset procent. Pokud ministerstvo nezmění stanovisko, bude to stát kraj asi čtyři miliony korun.

O dohodu s ministrem se pokoušela i Asociace Zdravotnických záchranných služeb ČR. Ani ta ale neuspěla. Kancelář ministra zdravotnictví odpověděla, že ministr Leoš Heger je pracovně zaneprázdněn. Předseda asociace Marek Slabý na odmítnutí schůzky s ministrem reagoval dopisem, podle kterého jsou záchranky často v situaci, kdy při zpoždění plateb od pojišťoven nemají na mzdy.

Podle hejtmanství je přitom hodně těžké získat lékaře s potřebnou atestací na záchranku, a stejně tak není jednoduché je tam udržet.
Ministerstvo zdravotnictví se domnívá, že jsou to ale právě kraje, kdo má většinu nákladů záchranným službám platit.

Spustit audio