Plakáty v Mariánských lázních zvou na akce pořádané v roce 1946

26. duben 2021 12:00

Lidé v Mariánských Lázních si mohou na osmi výlepových plochách přečíst, jaké akce se ve městě chystaly před 75 lety. Výstavu poválečných plakátů připravilo Městské muzeum Mariánské Lázně.

„Často chodím pěšky po Mariánských Lázních pěšky. Míjel jsem prázdné výlepové plochy a napadlo mě využít je pro výstavu. Shodou okolností u nás v muzeu jsme při inventuře v muzeu našli kolekci plakátů z roku 1946,“ popsal cestu k výstavě ve venkovních prostorách ředitel mariánskolázeňského muzeu Jaromír Boháč. 

Výstavu poválečných plakátů připravilo Městské muzeum Mariánské Lázně

Plakátů, které přibližují události před 75 lety, je celkem 150. Informují třeba o zahájení poválečné lázeňské sezóny, na předvolební shromáždění s proslovem soudruha Rudolfa Slánského, kterého si později komunisté po vykonstruovaném procesu sami popravili. Čtenáři se mohou nechat pozvat do divadla na Večer divadelních a filmových umělců s Karlem Högerem a Zdeňkem Štěpánkem nebo na hokejového hřiště v parku pod Bellevue. 

Jak připomíná ředitel Boháč, výlepové plochy tehdy sloužily také jako vývěsková služba. Díky tomu se obyvatelé města dozvěděli třeba o zákazu překračování hranic s pohrůžkou použití zbraní nebo o tom, že pro černé porážky telat a vepře byl trestním nálezem okresní správní komise v Mariánských Lázních potrestán Miroslav Beneš, národní správce restaurace Stych. 

Plakáty je možné vidět do doby, než je technické služby postupně přelepí aktuálními pozvánkami. Dvě výlepové plochy jsou v lázeňském centru, ostatní v místech, kde je mohou vidět především místní obyvatelé. Tady je celkový přehled míst: Hamrníky, Luna, Vora – Podhorská, Panská pole, Husova ulice, Úšovická křižovatka, pošta, Cup Vital.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio