Placen vládou

27. srpen 2007

Už od nejdávnějších dob se společnost dělila na ty "nahoře" a na ty "dole". Jak náš civilizační vývoj šel, přibývala další a další dělení. Takovým posledním je dělení společnosti na zastánce americké radarové základny u nás, a na její odpůrce. Krátkou poznámku připravil Ondřej Vaculík.

Bohužel nemáme příliš možností posoudit ani užitečnost případného amerického radaru na našem území, ani jeho nezávadnost či škodlivost. Záleží na tom, jaký na to sami máme názor a nebo čemu a komu věříme. Jistým měřítkem je však to, jak vystupují zastánci radaru, a jak naopak jeho odpůrci.

radar RAT-31 DL

Ačkoliv já sám radar v Brdech nevítám, protože jeho ohromná koule kromě jiného zohyzdní právě tu nejkrásnější část Brd, stejně odpudivě ale působí i některé protiradarové kampaně. Například ta, pod niž se podepisuje starosta Trokavce Jan Neoral. Jeho útočný způsob jednání působí na naše zdraví možná hůř než radarové záření, protože není obranný, ale nenávistný. On už vyhlásil válku, začíná bojovat: "Přípravou k boji proti radaru" nazval i pracovní schůzku, která proběhla v pátek v Rožmitále pod Třemšínem. Rovnou odmítá názor všech odborníků "nezávislé odborné komise", zjišťujících vliv radaru na lidské zdraví, kteří vyslovili, že účinky radaru jsou zanedbatelné nebo zdraví neškodné. Tvrdí o nich, že za takový výrok jsou placeni vládou. Možná má pravdu. Ale je třeba to nejprve dokázat, a pak veřejně vyslovit.

Mnohým našim vysokým představitelům vytýká arogantní chování, přezíravost i to, že sami se diskusi o radaru vyhýbají. Což o to, i v tom má dosti pravdy, ale jeho způsob veřejného kádrování kdo je, a kdo není podplacen vládou a s kým se on, starosta Trokavce bude, či nebude bavit, je možná ještě horší. Když Topolánka, Vondru , Schwarzenberga i Vlastu Parkanovou veřejně obviní ze zbabělosti, může očekávat, i když má třeba pravdu, že se s ním pak budou bavit, jak po nich žádá? Jako veřejný představitel by si to neměl dovolovat, neúřaduje v hospodě. Jeho slovní útočnost totiž velice připomíná normalizační způsoby veřejného očerňování těch, kdo tenkrát nesouhlasili s okupací v roce 1968. Jako by převzal i normalizační slovník Rudého práva: onu směs výsměchu, urážení a nenávisti. Nevíme, koho tím získává na svou stranu, ale víme, že jiné tím velice odpuzuje, takže i americký radar se jim pak začíná jevit méně protivný, než je on. Ondřej Vaculík

Brdy

Kdyby člověk přistoupil na jeho způsoby, řekl by, že Jan Neoral jako starosta Trokavce je za to placen vládou.

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio