Písnička, která málem nezvnikla

13. červen 2021

Verše o tom, že když si báječnou ženskou vezme báječnej chlap, tak celej den jen tak sedí a popíjejí Chatoneaux d'Pappe známe od Michala Tučného. V originále ji složil a natočil pod názvem Good Hearted Woman Waylon Jennings. 

Skladba se na desce objevila poprvé v r. 1972 v podání Waylona Jenningse, který ji společně s Willie Nelsonem složil. Jennings v mládí preferoval spíše populární hudbu, ale po dvacítce už ho všichni znali jako vyznavače country z kategorie tzv. psanců, tedy muzikantů vymykajícím se konvencím v country hudbě zavedeným.

Zajímavostí ovšem je, že skladba málem nevznikla. V r. 1959 byl Jennings kytaristou v kapele Buddyho Hollyho na jeho zimním turné. Vzdálenosti mezi místy koncertů a špatně vybavený autobus měly na hudebníky neblahý vliv. Část nemocněla a bubeník byl hospitalizován s omrzlinami. Holly rozhodl, že si na cestu na další koncert pronajme letadlo, ve kterém měl být i Jennings. Ten ale své místo nabídl zpěváku Big Bopperovi. Špatné počasí a chyba pilota způsobily krátce po startu prostorovou dezorientaci, kvůli níž pilot ztratil kontrolu nad letadlem. Trosky stroje i těla všech cestujících byla nalezena na poli 10 km od letiště.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.