Petra Kosová: Mrázková nebo Lindgrenová? Foglar, May nebo Verne? Hrdinové z dětství nás nikdy neopustí!

16. prosinec 2016

K Vánocům patří knihy. Pro děti pohádkové a dobrodružné. Jsou pro ně moc důležité. Právě nad nimi hloubá v dnešním fejetonu Petra Kosová.

Zemřela Daisy Mrázková. Pro několik generací dětí je – a snad i nadále bude – strůjkyní mnohé radosti a autorkou knih s důležitými dětskými hrdiny. Někdo horuje pro zajíčka Jácíčka a jeho kamarádku Veverku, jiný pro Medvěda Flóru. Emoce, které přicházejí se vzpomínkami na dětské kamarády z knih, jsou nabité energií a láskou. A hned víme, proč jsou dobré knihy pro děti tak důležité. Daisy Mrázková sice odešla, to podstatné z ní tu ale zůstalo.

Anketa na FB přinesla krásné emoce

Nedávno jsem vyhlásila na sociální síti Facebook mezi přáteli malou anketu: chtěla jsem vědět, které knihy byly pro ně v dětství ty nej. Když byli malí i trochu odrostlejší. A spustila se lavina báječných a emotivních a pozitivně nabitých vzpomínek. A setřela z Facebooku pel odcizenosti.

Lidé, kteří se znali málo, nebo vůbec si vzájemně připomínali svoje oblíbence a někteří se začali paktovat do fanklubů. Diskutující se věkem pohybovali od 20ti do 70ti let a bylo zajímavé sledovat, které knihy zůstávají klíčové pro konkrétní generaci a které brázdí dětským dušemi generacemi napříč.

Knihy Daisy Mrázkové se objevovaly často. Bodovala také Pipi Dlouhá Punčocha, Děti z Bulerbynu nebo Karkulín ze střechy – Astrid Lindgrenová zřejmě zůstane celosvětovým evergreenem navěky věků. Střední a starší generace vykázala známky ruského vlivu - Neználek je toho důkazem. Za české knihy poplatné době to byla Honzíkova cesta, O letadélku Káněti a ovšem Malý Bobeš. Nad některými dávnými tituly museli dotazovaní koumat v houfu: jak se jmenovala ta kniha, co v ní byla Alenka a cestovala mezi světy? Kir Bulyčov! Alenka z planety Země!

Zemřela Daisy Mrázková. Autorka dětských knížek uměla zachytit ‚malé věci‘

Pochopitelně zcela zásadní roli zastávala dobrodružná literatura. Přísahalo se na Foglara, Maye, verneovky. Mezi trvalky patří rovněž Robinson Crusoe a Ostrov pokladů. Mikulášovy patálie! nese se Facebookem nový výkřik. A co Jirka postrach ulice, nikdo se nepřidá?! Ale přidá, ke každému novému námětu nebo hrdinovi se někdo přidá. Cože, jsem sama, kdo četl Švýcarského Robinsona? Kdepak, přidávají se další tři.

A tamhle vzniká Flosgang: milovníci Lovců orchidejí. Otakar Batlička! překřikují se další a paktují se do nového houfu. V jiném kroužku se cituje z Vikinga Vika.

Pinocchio a Slaměný Hubert netáhnou

Zdaleka jsem nenaťukla všechny hrdiny a knihy, kterými se debata hemžila. Však vy sami přicházíte jistě na další. Je tak na okraj: víte, kdo se moc netěšil přízni? Nezval a Anička Skřítek a Slaměný Hubert. A ze zahraničních Colodiho dřevěný prolhaný panáček Pinocchio – pro zajímavost, v Knihovně města Plzně jsem zjistila, že si tenhle titul už dnes děti vůbec nepůjčují.

Ale půjčují si jiné knihy. Staré hrdiny, i ty nové. Vždyť noví autoři přinášejí nové kvalitní příběhy! Roald Dahl, nádherné a vtipné encyklopedie Jiřího Dvořáka anebo příběh z mateřské školky: „Kosprd a Telecí“. Kniha Evy Papouškové z roku 2012 patří v současné době mezi hity a právě dnes má její divadelní adaptace premiéru v Divadle Alfa v Plzni.

Děti potřebují příběhy plné kladných a záporných hrdinů, dobrodružství a magických a čarokrásných světů. Nezapomeňte na to, až budete přemýšlet o posledních dárcích pod stromeček. A klidně si zavzpomínejte, jak důležitou knihu kdysi přinesl Ježíšek vám. Bude vám hezky, uvidíte.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.