Petra Černocká má kulaté narozeniny.

24. listopad 2019

Česká zpěvačka Petra Černocká představuje typ obyčejné, ničím nekomplikované ženy, která má prostě starosti, jako kterákoli jiná a nechybí při žádné legraci. Písničky, které zpívá, nic nepředstírají, a tak tisícům posluchačů zpříjemňují všední starosti. Tu nejznámější - hymnu kamióňáků - vám nabídneme k poslechu v tomto pořadu.

Disponuje příjemným jemným dívčím hlasem, který ji zařadil mezi ty interprety, kteří se mimo střední proud příliš neuplatní. Ona sama přiznává, že publikum si zvyklo, že od ní nelze očekávat nic ohromujícího, pouze jednoduché skladbičky, které snad zpříjemňují všední starosti. Kdyby se všechno vyvíjelo podle předpokladů, mohli jsme se dnes s Petrou Černockou setkávat třeba v Národním divadle, kde by nám zpívala Věrné milování.

Vystudovala totiž operní zpěv a hru na klavír na pražské konzervatoři. Petra Černocká se však jako zpěvačka vydala jinou cestou. Absolventský koncert, na kterém zpívala třeba árii kuchtíka z Rusalky, byl zároveň jejím posledním živým kontaktem s klasickou hudbou - v tu dobu už měla angažmá v divadle Semafor.

Například v žánru country se pohybuje už od poloviny sedmdesátých let. Tehdy se dostala do popředí s tradicionálem Náklaďák, který česky otextoval Pavel Žák. Petra Černocká, zpěvačka s průzračně čistým školeným sopránem, dnes slaví své 70. narozeniny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.