Pestalozzi: Magdalénka

13. září 2020

Když si člověk něco zamane, dokáže víc, než by jeden věřil, prohlásil kdysi významný švýcarský pedagog Johann Heinrich Pestalozzi. Jeho názory byly sympatické i několika studentům Pedagogické fakulty v Plzni a koncem 80. let po něm pojmenovali svoji kapelu.

„Je to velká lidská síla, bez netrpělivosti dočkávat, až vše uzraje“, prohlásil kdysi Johann Heinrich Pestalozzi, významný švýcarský pedagog, po kterém je pojmenována i Střední pedagogická škola v Litoměřicích. Jeho jméno ale už od konce osmdesátých let nosí i jedna plzeňská hudební skupina. Uvedla se kvalitními písničkami a specifickým zvukem. Jejím frontmanem byl a stále je Petr Gardner, vlastním příjmením Zahradníček.

Skupina Pestalozzi se dala dohromady v roce 1989 na Pedagogické fakultě v Plzni a její členy v rámci studia učení švýcarského pedagoga Johanna Heinricha Pestalozziho, který žil v letech 1746 – 1827, zaujalo.

Zpěvák Petr Gardner pochází z Karlových Varů, žije v Lokti nad Ohří. Kapelu založil spolu s kytaristou Lubošem Grossmannem, který žije v Plzni. Oba muzikanti v Pestalozzi působí dodnes. Petr Gardner se občas pustí i do sólových projektů, ale jeho srdeční záležitostí jsou Pestalozzi.

V začátcích své kariéry se skupina uvedla mírně punkovým zvukem, který je dodnes jejich charakteristickým znakem, a ležérním projevem skvělého zpěváka a autora hitů Petra Gardnera. A motto kapely? Nezávislost a zábava!

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.