Peníze z hazardu podpoří v Aši nové i stávající lékaře. Ve městě chybí hlavně specialisté a pediatři

29. duben 2022 10:35

Aš využije peníze z hazardu na podporu lékařů. Ve městě chybí hlavně ambulantní specialisté a pediatři. Lidé tak musí na odborná vyšetření jezdit do desítky kilometrů vzdálených měst. Pro řadu obyvatel je to problém.

Aš nabízí pro nové lékaře motivační program. Ve městě chybí jak ambulantní specialisté, tak i pediatři. V rámci podpory dostanou lékaři 200 tisíc korun na vybavení ordinace a radnice za ně zaplatí i provozní náklady.

„Nabízíme v prvním roce až stoprocentní příspěvek na provoz ordinace, druhý rok 50 procent a třetí rok 30 procent. Pro lékaře plánujeme vybudovat dvě nebo tři moderní ordinace. Máme v plánu také byty, ale v tuto chvíli přemýšlíme, že spíš vybudujeme atriové domky,“ potvrdil starosta Dalibor Blažek z hnutí Místní.

Na motivační program město vyčlenilo z rozpočtu 1,5 milionu korun. Jedná se o peníze, které radnice získá z hazardu. Podmínkou podpory pro nové lékaře je ordinační doba alespoň jeden den v týdnu po dobu minimálně pěti let.

Motivační program začne v Aši platit od letošního července a určený je i pro stávající lékaře. Ti si můžou zakoupit třeba nový diagnostický přístroj. „Chceme udělat sdílenou ordinaci. Pokud přijede lékař na jeden den v týdnu, bude mít k dispozici vybavenou ordinaci a možnost čerpat částku 200 tisíc korun,“ dodal Blažek. 

Spustit audio