Peníze na zvelebení Jáchymova míří z EU. Stát prý na město postižené těžbou zapomíná

20. duben 2014

Hornické městečko Jáchymov na Karlovarsku dostalo evropské dotace na obnovu náměstí. Radnice věří, že díky desítkám milionů korun se střed města konečně změní k lepšímu. Stát sice přispívá obcím, které v minulosti zasáhla těžba, Jáchymov ale musel zůstat stranou.

Město si teď snad může po letech čekání oddychnout. Evropští úředníci odsouhlasili dotaci v desítkách milionů korun na úpravu náměstí a starosta Bronislav Grulich z TOP 09 už se těší na zahájení prací.

„Prvně se o tom začalo hovořit už někdy v letech 2003 – 2004. V tomto roce tedy přikročíme k první etapě celého projektu,“ slibuje.

Úprava se zatím týká jen spodní části náměstí. „Posunutí komunikace směrem do zelené části, do parku, nám umožní vybudovat před domy chodník a parkoviště. Dále zde vzniknou autobusové zastávky plus nové veřejné osvětlení,“ vypočítává starosta.

Část místních ale stále nevěří, že by se Jáchymov skutečně mohl změnit. Prý se toho plánovalo už mnoho.

Krušnohorský Jáchymov, který proslul těžbou stříbra, pak uranu a nakonec komunistickými lágry, od 60. let jen chátrá. Stát sice městům nabízel kompenzaci na obnovu postižených míst, Jáchymova se to ale netýkalo.

„Skončila těžba uranové rudy v Jáchymově a nad Jáchymovem se zavřela voda. Od té doby existovala celá řada titulů, ze kterých bylo možno čerpat prostředky na zahlazování následků po těžbě hnědého uhlí, bohužel uran z toho byl vyňat. V nejbližších měsících se má údajně vytvořit nový fond a já doufám, že v tom bude zařazen i uran,“ říká Grulich.

Polorozpadlé domy

Jáchymov údajně v 90. letech poškodila i špatně nastavená privatizace řady městských domů. Vlastníci se o zakoupené objekty nestarali a z těch se postupně stávají ruiny.

Radnice v současné době vykupuje některé budovy v dražbách a nechává je opravit, nebo je určí k demolici. Takový byl i osud Hornického domu. Přes 60 let starý objekt město zbouralo, protože oprava by byla příliš drahá.


Zvětšit mapu
Spustit audio