Paže 4 mužů by nestačily na obejmutí památného Körnerova dubu v Plzni

11. březen 2024 11:30

Körnerův dub se nachází v Zoologické a botanické zahradě města Plzně. Jedná se o dvojkmen, obvod na bázi měří asi 8 metrů. Památný strom je vysoký 30 metrů, jeho stáří se odhaduje na 400 až 500 let.

Körnerův dub v Zoo Plzeň

Krajinná dominanta majestátního vzrůstu a vysokého věku, to je Körnerův dub, od 6. listopadu 1997 jeden z památných stromů v Plzni. Vyklíčil někdy v 16. nebo v 17. století. Je tedy možné, že tu rostl i na přelomu let 1599 a 1600, kdy se ve městě před morovou epidemií ukryl císař Rudolf II. a Plzeň se tak na krátkou dobu stala metropolí Svaté říše římské.

Dlouhou dobu Körnerův dub, botanicky dub letní Quercus robur, vévodil krajině jako solitér. Ve 20. letech minulého století se stal součástí Kodetovy zahrady. „Během 20. století stál ve 3 různých zahradách. Nevím, jak to bylo ještě dříve, to byl zřejmě ve volné krajině. Roste na pískovcovém masivu, nedaleko býval lom. Přibližně před 100 lety se strom stal součástí původní zahrady majitele textilní továrny Jaroslava Kodeta, kterou včetně tenisového kurtu, kuželníku a skleníku projektoval architekt Josef Kumpán. Tu za 2. světové války zabrali Němci, po válce došlo k znárodnění, kus zahrady byl přeměněn v přírodní divadlo a zbytek chátral,“ líčí vzhledem ke stáří Körnerova dubu jeho poměrně nedávnou historii Martin Vobruba, tiskový mluvčí plzeňské zoo.

Výjimečný strom v unikátní zahradě Šówa-en

V roce 1961 byl dub začleněn do nové botanické zahrady. V areálu někdejší Kodetovy zahrady přibyly stovky taxonů dřevin a trvalek, bývalý tenisový kurt nahradilo okrasné rozárium a u Körnerova dubu vzniklo odpočinkové místo. „V roce 1981 botanická zahrada splynula se zoologickou zahradou a před 20 lety, v roce 2004, prostor kolem tehdy už památného stromu přetvořil v miniaturní japonskou zahradu Šówa-en architekt Eišin Harada z Japonska. Jedná se o unikátní kamennou zahradu bez vodních prvků,“ upozorňuje na výjimečnost v současné době už bezbariérově přístupného zákoutí Martin Vobruba.

Podle botaničky Radmily Matulové má Körnerův dub před sebou při dobré péči dalších několik desítek let života: „Potřebuje větší údržbu. Do mezery v dvojkmenu zatéká, ošetřujeme dutiny, odstraňujeme suché větve. Některé se musí vyvázat, aby se nevyvrátily. Jezdí sem specializovaná firma, která pravidelně provádí kompletní prohlídku stromu a zabezpečuje kritická místa. Jsou známy i 700leté duby, ale ne vždy se toho stáří dožijí.“

Nejspíš se jmenuje po básníkovi

Proč je Körnerův dub v Plzni Körnerův? S největší pravděpodobností byl pojmenován podle německého romantického básníka a dramatika Carla Theodora Körnera (1791 – 1813). Ten ve své poezii opěvoval staré duby, které viděl v lázeňském parku v Dalovicích na Karlovarsku. Právě tam můžete narazit na další Körnerův dub, poslední z 5, které básník tolik obdivoval. Jeho věk je zmíněných 700 let.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio