Páteční Noční Linka: Tento objev by možná spasil svět!

16. prosinec 2022

Co myslíte, přátelé, co by vědci měli vymyslet, aby se nám na celém světě žilo lépe, svorně, v míru a lásce?

Lidstvo se za poslední desítky lety dostalo ve vývoji všeho možného dopředu mílovými kroky. Vymyšleno a vynalezeno už je opravdu kde co a stejně - stále my, lidé, nedokážeme být spokojeni, žít v pohodě pospolu, bez válek a konfliktů.

Létáme do vesmíru, ale nejsme schopni se vypořádat s chudobou a násilím v různých částech světa. Ničíme přírodu, ale vymýšlíme, že budeme manipulovat s geny, abychom byli ještě dokonalejší.

Co především by, podle vás, v této době lidstvo mělo konečně vymyslet, aby bylo dobře na světě? Na jaké výzkumy by podle vás mělo jít nejvíce peněz a nejvíce celosvětové pozornosti? Možná by to měl být výzkum přístrojů pro získávání a výrobu vody, pro čištění ovzduší, nebo myslíte, že jsou důležitější vesmírné lety, vývoj zbraní, nové léky? Nebo třeba vymyslet nové plodiny, které by daly obživu lidem v nejchudších částech světa?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.