Pašík nachytaný na švestkách

podle Václava Pacha z Pivovarského dvora v Plzni-Černicích

Suroviny na 4 porce:

600g vepřové panenky
1 lžička sádla (olej)
sůl , pepř
1 lžička povidel
12 sušených švestek
2dcl červeného vína
špetka skořice mleté
malá sklenička slivovice
troška vody na podlití

Postup:

Z panenky nakrájíme medailonky, naklepeme z obou stran, osolíme, opepříme,
necháme pár minut odpočinout.
Na pánvi zatím rozpálíme sádlo nebo rostlinný olej, maso opečeme z obou
stran. Vyjmeme ho na talíř a přikryjeme poklicí, aby zůstalo teplé.
Výpek podlijeme vínem, přidáme sušené švestky, krátce povaříme. Přidáme
špetku skořice, po pár minutách přidáme povidla, rozmícháme a vaříme do
zhoustnutí.
Dosolíme nebo dopepříme podle chuti, vložíme zpět maso a necháme projít varem.
Na závěr přidáme stopečku slivovice a stáhneme z ohně.

Přílohy:
krupicové nebo bramborové noky, šťouchané brambory, bramborová
kaše, nové brambory.