Pašík nachytaný na švestkách
podle Václava Pacha z Pivovarského dvora v Plzni-Černicích
Suroviny na 4 porce:
600g vepřové panenky
1 lžička sádla (olej)
sůl , pepř
1 lžička povidel
12 sušených švestek
2dcl červeného vína
špetka skořice mleté
malá sklenička slivovice
troška vody na podlití
Postup:
Z panenky nakrájíme medailonky, naklepeme z obou stran, osolíme, opepříme,
necháme pár minut odpočinout.
Na pánvi zatím rozpálíme sádlo nebo rostlinný olej, maso opečeme z obou
stran. Vyjmeme ho na talíř a přikryjeme poklicí, aby zůstalo teplé.
Výpek podlijeme vínem, přidáme sušené švestky, krátce povaříme. Přidáme
špetku skořice, po pár minutách přidáme povidla, rozmícháme a vaříme do
zhoustnutí.
Dosolíme nebo dopepříme podle chuti, vložíme zpět maso a necháme projít varem.
Na závěr přidáme stopečku slivovice a stáhneme z ohně.
Přílohy:
krupicové nebo bramborové noky, šťouchané brambory, bramborová
kaše, nové brambory.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka