Partnerství jako jediná možnost

12. leden 2004

O tom, že novým ředitelem Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava byl nedávno jmenován Alois Pavlíčko, vás už ve svém vysílání Český rozhlas Plzeň podrobně informoval. Tomuto faktu se věnuje ve svém komentáři nadepsaném Partnerství jako jediná možnost i Jiří Tomáš Blažek.

Národní park a Chráněná krajinná oblast Šumava je s nově jmenovaným ředitelem na začátku nové éry. Alois Pavlíčko přichází po mnohaletém šéfování kontroverzního Ivana Žlábka, který byl po celou tu dobu v ostrém sporu s ekologickými aktivisty i s publicisty, nerozuměl si s představiteli parkových obcí a v posledku ani se všemi zaměstnanci správy parku. Ekologičtí aktivisté by řekli, že jedině s dřevorubci si rozuměl, se zpracovateli šumavského dřeva. Buďme spravedliví; Šumava není jen kůrovec a Žlábkovo vedení udělalo v řadě činností při ochraně parku, ale i pro jeho turistickou viditelnost hodně práce. Leč nejviditelnějším problémem byla těžba dřeva, často navíc utajovaná těžba, ale i ta zdůvodněná byla vysvětlována nepříliš přesvědčivě. Protože koncepce kácení kůrovcem napadených stromů nahrávala dřevařům a právě tato průmyslová vazba byla ekology tvrdě odmítána. Odborníky z mezinárodních institucí pak byly protikůrovcové zásahy správy parku odmítány jako neodborné. Ivan Žlábek proto odešel s nepěkným, dokonce mezinárodně špatným vysvědčením, ale ptejme se všech ministrů životního prostředí v řadě, jak tak Ivanu Žlábkovi šéfovali, proč to trvalo tak dlouho a nechali praxi dojít až k této prohře.

Boubínský prales

Alois Pavlíčko přichází s tím, že kůrovec do lesa patří a není jeho nepřítelem. Přichází s koncepcí respektování přírodních procesů, a připomeňme, že právě čistota těchto procesů je základním tématem a důvodem k zakládání parků. Přichází s koncepcí takové péče, která intervenci do přirozenosti přírodních procesů pokládá za hraniční, nikoliv první a hlavní způsob řešení. Přichází s návrhem otevřeného partnerství s obcemi. V tom to nebude mít jednoduché hned ze dvou stěžejních důvodů. Mnoho místních lidí bylo zaměstnáváno právě těžbou dřeva. A také se starostové už předem zaklínají nezájmem turistů o Šumavu s uschlými, kůrovcem zabitými stromy. Šumava má být pouze hezká, zelená, bez kazů, které včas vymýtí pila. U starostů, kteří ve většině pro turistické oživení oblasti neudělali v minulosti mnoho, působí tato obava na první pohled pozitivně, ale kromě parku téměř nikdo na Šumavě neměřil návštěvnost a už vůbec ne zájem těch, kterým právě přírodní a bezzásahový park zážitkově vyhovuje lépe, než holiny a traktorové dálnice. Alois Pavlíčko přichází s návrhem partnerství jako se základním kamenem nové éry. Partnerství na Šumavě chybělo a dosud chybí i mezi některými obcemi, když u podnikatelů je stále považován kolega především za konkurenta, za partnera málo, nebo vůbec. Doufejme, že nová éra bude érou otevřenosti, prosperity, věcných řešení a důvěry. Partnerství je pro Šumavu stejně důležité, jako je důležité pro celou společnost. Je to, a tohle Alois Pavlíčko zdá se ví dobře, pro Národní park a Chráněnou krajinnou oblast Šumavy jediná možnost jak je ozdravit.

Šumava-Javoří slať
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.