Parkování v Krušných horách komplikují někteří bezohlední řidiči

17. únor 2012

Parkování patří mezi základní dovednosti motoristů. Při pohledu na odstavné plochy v obcích a městech ovšem často pochybujeme, zda řidiči parkování v autoškolách procvičovali dostatečně. Totéž by se dalo říci o situaci v Krušných horách, kde zima v letošním roce nešetří motoristy ani provozovatele lyžařských areálů.

?xml version="1.0" encoding="UTF-8"? Údržba parkovacích ploch stojí nemalé prostředky. Jsou si toho vědomi i na Klínovci, kde je parkování zpoplatněno. Nově se platí i v Božím Daru. Tady to má kromě kladů i své mínusy. Dochází například k zamrzání závor nebo jiných parkovacích systémů a v podstatě to samé se děje i na Klínovci.

Stále více menších středisek ale nabízí parkovací plochy zdarma. I provozovatelé skiareálů v Krušných horách si uvědomují, že není možné turisty kasírovat úplně za všechno. Jak tvrdí bývalý náčelník Horské služby na Božím Daru Rudolf Chlad, je daleko efektivnější poskytovat parkoviště zdarma, protože další služby jako jsou vleky nebo restaurace peníze přinesou.

Bezohlednost a arogance - i tak se chovají mnozí návštěvníci hor. Své o tom ví i Blanka Nováková z infocentra Božího Daru. U motoristů jí nejvíce vadí jejich neukázněné parkování všude v obci, i neukázněnost na parkovištích, kdy nechtějí respektovat odstupy vozidel a jednotlivá parkovací místa. Řidiči by si měli uvědomit, že parkování ve vysoké nadmořské výšce má jiná pravidla než třeba ve městech. Blokování silnice je v horách nepřípustné.

autor: zdt
Spustit audio