Paní má se má, voní mátou

18. září 2020

Hvězdy, hity, legendy dnes zní ve stylu country. Věnujeme je českému zpěvákovi a výtečnému hráči na foukací harmoniku Tomáši Linkovi.

Hraje výborně na foukací harmoniku a má výjimečný hlas, narodil se ve znamení Vodnáře a má rád bluegrass. Jmenuje se Tomáš Linka.

K harmonice se dostal už v útlém věku, jeho otec byl členem harmonikové skupiny a tak bylo samozřejmostí, že ji v deseti letech ovládal i malý Tomáš. Ve svých 17 letech se stal baskytaristou plzeňské bigbeatové skupiny Merkur, ale v šedesátém osmém přišla zásadní stylová změna, banjista Marko Čermák sháněl hráče na foukací harmoniku do své nově zakládané bluegrassové skupiny White Stars a tak se Tomáš ocitl v základní sestavě po boku Mirka Hoffmanna a Ivana Mládka. O dva roky později se White Stars sloučili s Greenhorny Jana Vyčítala a tak začala dlouhá pouť Tomáše Linky s hudbou zvanou country.

O všem v roce 2020 vydal knihu, jmenuje se Tomáš Linka-Paní má se má – Paměti countrymana. Dělí se v ní o svůj neobyčejný životní příběh, ve kterém rekapituluje 50 muzikantských let nejen z dob působení v těchto kapelách. Dozvíte se v ní třeba, jak Greenhorni učili česky Pierra Brice, představitele Vinnetoua, nebo jak Karel Gott přerušil novomanželům Linkovým svatební hostinu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.