Památný den sokolstva připomíná tragické události roku 1941. Zájem o spolek roste

8. říjen 2021 10:15

Členové sokolských tělovýchovných jednot po celé republice si připomínají tragické události z roku 1941, kdy gestapo zatklo na 1 500 jejich činovníků. Organizace ale i navzdory historickým překážkám funguje dál.

Červené kokardy připnuté na oblečení můžete v pátek 8. října vidět u členů sokolských jednot po celé republice. Společně si totiž připomínají Památný den sokolstva, vzdávají tak poctu všem členům a členkám tělovýchovných jednot, kteří obětovali své životy v boji za svobodu.

Při Akci Sokol v noci ze 7. na 8. října 1941 gestapo zatklo na 1500 členů spolku. Ti byli mučeni, vězněni a deportováni do koncentračních táborů. Více než 90 procent z nich zaplatilo za svou oddanost Sokolu a vlasti životem.

Památný den sokolstva je do kalendáře významných dnů České republiky zařazen od roku 2019. Jeho symbolem je František Pecháček, sportovec, československý olympionik, sokolský činovník, autor legendární sletové skladby mužů z roku 1938 nazvané „Přísaha republice“. Jako jeden z hlavních představitelů domácího odboje byl v roce 1944 umučen nacisty.

Spolek funguje téměř 160 let a zájem o něj roste i v Karlovarském kraji

„Zájem je přiměřený tomu počtu obyvatelstva a jde o propagaci. Když se blíží nějaká větší akce a Sokol je víc vidět v různých médiích, tak to veřejnost vnímá. Je moc dobře, že v posledních letech dostává důležitější roli,“ řekl Michal Mendel, starosta Sokolské župy Karlovarské.

Zájem o Sokol se zvyšuje částečně i díky pandemii koronaviru. „I ten covid nám trošku život pozastavil a lidé se vrací k pravidelným pohybovým aktivitám. Sokol je správnou náplní tohoto života,“ potvrdil Mendel.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio