Palírna ve Valči na Karlovarsku začíná s kvašením a destilací ovoce

17. červenec 2020 08:30

Nejdřív přijdou v palírně na řadu třešně a višně, nejvíc tam ale vypálí jablek. Právě jabloní je totiž v sadařské oblasti okolo Valče nejvíc. Vrchol sezony očekává palírna v srpnu a v září.

Palírna ve Valči na Karlovarsku má za sebou rekonstrukci. Majitel ji zmodernizoval během nouzového stavu a teď je z jejích prostor zase cítit typická vůně kvašeného ovoce. Důvodem jsou přípravy na letošní sezonu, která by měla vyvrcholit za několik týdnů.

Tomáš Burda, provozovatel Valečské pálenice, se přestěhoval z města na vesnici před dvěma lety v době největší sklizně. Ani ta letošní sezona by podle něj ale neměla být špatná.

Pálenice se nachází přímo na Valečském náměstí v zrekonstruované hospodářské budově u domu č. p. 33. V pálenici je nejen moderní technologie, ale také posezení a bar s nabídkou nealkoholických i alkoholických nápojů.

Více v reportáži:

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio