Pálení čarodějnic a bacilů

3. květen 2004

Spálili jsme minulý pátek v noci tisíce čarodějnic. Spálili jsme ale i čaroděje závistí, malostí, nesnášenlivostí, podlostí malých, které jako národní jsou nakonec i státní? ... Touto otázkou začíná fejeton Jiřího Tomáše Blažka, který pro něj našel zajímavé spojení a symboliku a nazval jej Pálení čarodějnic a bacilů...

...Vážně jsme spálili i naše navenek venkovanství a dovnitř svátost českého pupku? Spálili jsme všechny svazky Státní bezpečnosti s kterými jsme svázáni tím, že jsme je otevřeli, ovšem byli bychom, i kdyby zůstaly zavřené? A nespálili jsme zbytečně příliš energie vyráběním tepelných izolací proti žáru reálných čarodějných dějů uvnitř nás honem na čarodějnice neexistující a škodlivé méně než jedovatá vlákna azbestu v našem krevním oběhu? Pálilo se vždycky kvůli ochraně úrody a hospodářství. Snad jsme spálili aspoň ty zlé děje - zloděje klidu. Snad jsme pro tentokrát spálili víc hranic, než je obvyklé. Hraničních přechodů od člověka k jiným, hraničních přechodů uvnitř nás. Hranice z drátů politiky a strachu tu nejsou dlouho, celní prostory ubyly nyní. Problémem jsou kvóty vyvážených a dovážených komodit. Důvěra, třeba.

Dopustili bychom se ale vážné chyby, kdybychom spálili všechny bacily. Udělali to před časem Američané a i když se jim to nepodařili zcela, oslabili se velmi. Jejich těla ztratila tím postupem příliš mnoho protilátek a tak schopnost bránit se i lehkým infekcím. Stejnou chybu by člověk udělal, kdyby spálil úplně všechny zárodky nemocí duše. Je třeba jí ponechat možnost seznámit se se zloději minulými i současnými, se zlými ději v duších jiných i ve své vlastní. Nenechat duši nakazit a onemocnět znamená, ukázat jí nebezpečí. Spálit všechny viry hloupostí a zel bylo by nerozumné, i obrovský optimista potřebuje školení na trenažérech lidskosti prosté. K té patří i hříchy a špatnosti.

Doktor a pilule

A je nutné si povědět, že infekcí z venku se nemusíme bát tolik, jako chronických nemocí vlastních. Ony nejsou jiné, než s jakými marodí duše Evropanů a ostatních obyvatel zeměkoule. Některé silnější, jiné jako rýma. A pro ta za bývalými hranicemi je moc dobře, že se jim z našeho prostoru dostane očkování nad jiné prospěšného; vakcína totality je nejjakostnějším naším artiklem a navíc můžeme do příbalového letáku vepsat všechny její vedlejší účinky a zkušenosti s léčením úspěšných a neúspěšným. O tom, jak špatně se léčí vleklost závisti třídních bratří a bratranců a nepříbuzných. Hodně společného mají společenské bacily, ale ty třídní nenávistí zmutované jsou Evropě nebezpečnější než cholera.

Proto bychom neměli pálit všechny bacily. Ty čarodějnice, které pálíme každým rokem ano, protože stejně nespálíme všechny. Nesterilizovat vztahy, staly by se křehčími. Eurobacily, jak zjistíme brzy, k sobě mají stejně blízko jako lidé a navzájem se, jako lidé, posilují. Optimismus, pesimismus, lásky a nelásky. Propojeno už dávno. Nesmluvně, ale tuze pevně. Ohnivzdorně, jako by čarodějně. Velmi nadějně, řekl bych.

čarodějnice na koštěti
Spustit audio