Padesát různých profesí Ireny Janečkové přiblíží její nová kniha

26. duben 2019 15:10

Svou šestou knihu připravuje spisovatelka z Ostrova Irena Janečková.  Bude opět autobiografická a plná příběhů z různých pracovních prostředí.

Více už prozradila sama autorka. „Spočítala jsem si, že jsem za život vystřídala víc jak padesát různých povolání. Ne že bych byla fluktuant, většinou to byly brigády,“ poznamenává Irena Janečková z Ostrova. „Knížka má pracovní název Padesátkrát práce a skotačení. Uvažuju o tom, že bych ji nazvala Brambory a růže podle jedné písničky. Brambory by symbolizovaly práci a pachtění, a růže radost,“ řekla Janečková.

Jednou profesí, která ji v životě potkala, byla například modelka při kadeřnické soutěži. Zažila při ní i zajímavý úspěch. Práci na své zatím poslední a rozepsané šesté knize slíbila spisovatelka Irena Janečková dokončit ještě v letošním roce.

Spisovatelka začala psát knihy nejprve pod pseudonymem

Knihy Ireny Janečkové mají jedno společné, jsou autobiografické. Také proto nejprve začala psát pod pseudonymem. „Když jsem psala první knížku, tak to byla taková moje osobní skoro bych řekla psychoterapie. Původně jsem si myslela, že vyjde to jenom pár výtisků, které si nechám na vlastní náklady pro sebe, ale nakonec jsem se nechala přesvědčit, ať vyjde veřejně. Takže jsem tam dala pseudonym, který je dnes už odtajněný. Zněl Lena Nová,“ zavzpomínala spisovatelka.

Ve své poslední, páté knize Všechno je možný, píše o tom, že se stávají podivné zážitky, které se vymykají fyzikálním zákonům a logice. „V příbězích píšu o tom, že funguje intuice, feng-šuej, numerologie. Ale pak jsou tam také i zdánlivě neuvěřitelné věci, třeba když někdo uvidí ducha. Jsou lidé, kteří mají takové  zážitky - říká se tomu spirituální krize. Málokdo je tak dobrý, aby okamžitě věděl, o co jde. Chtěla jsem, aby si to mohli přečíst i lidé, kteří se nedostanou k odborníkovi,“ upozornila na setkávání s tajemnem Irena Janečková.

Autorka knih také maluje. Její práce mohou vidět lidé na výstavě nazvané Obrazy s příběhy v ostrovské městské knihovně. Začíná vernisáží v pátek 3. května od 17 hodin.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio