Pacienti s lupénkou mají v Karlovarském kraji možnost biologické léčby. Začala ji nabízet nemocnice v Karlových Varech

29. listopad 2019 07:00

Kožní oddělení nemocnice v Karlových Varech seznamuje veřejnost s takzvanou biologickou léčbou. Nabídka je velkou šancí zejména pro pacienty trpící lupénkou.

Podle prvních výsledků se lidem, kteří trpí lupénkou, díky biologické léčbě výrazně ulevilo. V současné době je v kraji téměř 2000 pacientů s lupénkou. Biologická léčba ale není určená pro všechny, podstoupit ji můžou pacienti, kteří mají závažný průběh nemoci.

Logo

„Není to samozřejmě pro pacienty, kteří mají pár drobných flíčků, protože biologická léčba je pro nás dermatology zázrak, ale zázrak také něčím vykoupený. Pacienti musí chodit na kontroly, musí s lékařem spolupracovat a musí počítat také s tím, že má nežádoucí účinky,“ upozornil primář kožního oddělení karlovarské nemocnice Tomáš Pospíšil.

Lupénka je neinfekční onemocnění, které kromě kůže, napadá i další orgány. Mohou ji provázet kloubní potíže, obezita, kardiovaskulární problémy, cukrovka a další. „V minulosti se to trochu podceňovalo. V téhle chvíli se snažíme lupénku léčit komplexně. Znamená to ale i zátěž pro kolegy z jiných oborů,“ dodal primář Pospíšil.

Biologická léčba cílí na imunitní systém pacienta

Tento druh léčby, který je v České republice schválen už od roku 2005, blokuje signály, které nemoc vyvolávají. Podle prvních výsledků došlo u pacientů nejen k úlevě od nemoci, ale ustoupla i řada dalších přidružených onemocnění. Pozitivně tak působí i na psychiku pacienta, který se ve většině případů cítí po všech stránkách lépe.

Na lupénku v minulosti používali lékaři mastě, tinktury nebo speciální bahna a právě Karlovy Vary byly místem, kde se léčila koupelemi. Jen v Karlovarském kraji se s lupénkou léčí okolo 2000 lidí, v Česku je jich zhruba 110 tisíc. Pro některé z nich je právě tohle onemocnění velkým omezením v životě.

Podle Tomáše Pospíšila jsou biologocké léky tak zásadním zlomem, jako bylo v minulosti zavedení antibiotik nebo kortikoidů. K léčbě se používají většinou injekce. „Pacienti se to snadno naučí, injekce se píchá jednou za 14 dní,“ řekl Tomáš Pospíšil.

Karlovarská nemocnice nabízí biologickou léčbu nejen pro pacienty s lupénkou ale také pro lidi, kteří trpí atopickým ekzémem.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio