Pacienti karlovarské nemocnice si mohou číst knihy z knihovny

20. březen 2015

V nemocnicích v Karlových Varech a Chebu mají pacienti volně k dispozici knihy. Dodává jim je krajská a chebská knihovna v rámci projektu Knihy pro zdraví. Jde o publikace, které knihovnám dali sami čtenáři. Pacienti mají na výběr z několika stovek titulů. V České republice jde zřejmě o unikátní nápad.

Knihy, které knihovnám darují čtenáři, se nemohou dál používat. Krajská knihovna v Karlových Varech proto před zhruba devíti měsíci vymyslela projekt Knihy pro zdraví. Vedení zdravotnického zařízení nebylo proti a nápad se mohl postupně realizovat. Teď mají nemocnice téměř 400 knih.

„Celý projekt je postaven tak, že jednou za 14 dní přijede naše auto sem do nemocnice a přiveze balíček knih podle požadavků jednotlivých oddělení. Myslím si, že jednou za 14 dní to bude zhruba 100 až 150 knih, které můžeme z krajské knihovny do nemocnice poslat. V Chebu to bude samozřejmě o malinko méně, ale myslím si, že to bude fungovat i do budoucna,“ říká ředitel knihovny Vratislav Emler.

„Snažíme se vybrat knihy, které jsou oddechové. Jsou to třeba kratší detektivky, kratší romány. Aby měli pacienti možnost si knihu bez problémů přečíst, když jsou tady upoutání na lůžko,“ dodává Emler.

Ředitel nemocnice Josef März z hnutí Karlovaráci nápad uvítal. Čtení knížek podle něj určitě zpříjemní pobyt v nemocnici: „Lidé přestanou tolik koukat na televizi a do počítače. Myslím si, že knížka je vhodný doplněk času, který tu stráví.“

„Počítáme s tím, že jak to poběží, tak se podrobněji ukáže, jaká skladba knížek je vhodná na to které oddělení,“ upozorňuje März.

Knihy jsou umístěné na poličkách na chodbách nebo v malých knihovnách na jednotlivých odděleních. „Jsou na naprosto obecně přístupném místě, dostupné komukoliv. Není třeba se po nich ptát, pídit se po nich, vyplňovat výpůjční lístek a podobně,“ ujišťuje März.

Spustit audio