Otrav dál přibývá. Ministerstvo zvažuje zařazení HHC na seznam zakázaných látek

Otravy látkou, která je derivátem hlavní účinné látky v marihuaně, se v poslední době vyskytly vedle Karlovarského i v dalších krajích. Podle mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Markéty Singerové se intoxikace volně prodejným HHC objevují spíše jako hromadné otravy.

Zjistit, co se pacientům stalo, není pro lékaře jednoduché. „U pacientů, kteří se do nemocnice dostanou s poruchami vědomí nebo zcela v bezvědomí, musí lékaři zjišťovat, co stav způsobilo. A pokud přiotrávený pacient nepřizná, že si vzal HHC, musí lékaři předpokládat i jiné možnosti. Ve výsledku to zatěžuje personál urgentních příjmů, který by se mohl postarat o jiné pacienty, ale jde i o nákladnou péči,“ řekla Singerová.

Čtěte také

Mluvčí karlovarské záchranné služby Radek Hes potvrzuje, že většina otrav se odehrává ve skupině. „Ne na každého má HHC stejný účinek. K nám obvykle volá ten, který je na tom lépe. Ale záchranáři se mnohdy ani na místě nedozvědí, že jde o otravu HHC, pokud jim to oznamující či pacient neřekne."

Užívání HHC je tak podobné jako užívání jointu, tedy cigarety marihuany, která koluje mezi lidmi. Na rozdíl od marihuanové cigarety jsou ale účinky HHC, zvlášť podávané například v bonbonech, nevyzpytatelné. Nástup účinku je pozvolný, a tak si mladí lidé vezmou i další dávku ještě dříve, než začne účinkovat ta první, předpokládají zdravotníci.

Případy otrav se objevují napříč republikou

Případy lidí přiotrávených HHC v poslední době zaznamenaly zdravotnické záchranné služby také v dalších krajích. V Ústeckém kraji vyjížděli záchranáři například 1. února v Chomutově k dvěma takovým otravám, do nemocnice převezli v obou případech lidi starší 20 let. Také v Pardubickém kraji zaznamenali letos několik případů intoxikace HHC, podle mluvčí krajské záchranné služby Aleny Kisialy zdravotníci kanabinoid zjistili u dospívající mládeže.

Zdravotničtí záchranáři na Vysočině vyjížděli v posledním týdnu k dvěma nezletilým, kteří požili látku HHC dostupnou v prodejním automatu, jeden byl v bezvědomí. Oba skončili v nemocnici, jejich stav nebyl vážný. Od začátku loňského roku evidují záchranáři takových případů na Vysočině okolo 15.

Bonbony s HHC jako sběratelské předměty

HHC neboli hexahydrokanabinol je derivát tetrahydrokanabinolu (THC), což je hlavní účinná látka v marihuaně. HHC je vyráběn převážně chemicky a v Česku není na seznamu zakázaných látek. Cukrovinky s HHC se neprodávají jako potraviny, ale nabízejí se jako tzv. sběratelské předměty v trafikách a pouličních prodejních automatech.

Čtěte také

Na rizika a množící se případy poukázala na začátku února karlovarská nemocnice po otravě několika žáků základní školy. Intoxikace může mít závažné zdravotní důsledky, varovala.

Mluvčí Singerová upozornila na to, že nebezpečné jsou výrobky s HHC i v tom, že nemají jednoznačné značení o aktivní látce. Na některých je napsáno, že každý bonbon obsahuje určitou dávku v miligramech HHC. Na některých je ale údaj, že obsah HHC je například 40 procent. Není však zřejmé 40 procent z čeho.

Nárůstem intoxikací HHC se začalo po zveřejnění počtu otrav zabývat ministerstvo zdravotnictví. Zvažuje zařazení HHC na seznam zakázaných látek nebo zavedení předběžného opatření, které by zabránilo jeho prodeji.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio