Ostrov na Karlovarsku modernizuje městskou teplárnu. Do provozu uvedl první kotel na biomasu

23. červenec 2016

Teplárna v Ostrově u Karlových Varů uvedla do provozu nový kotel na dřevní štěpku. Investice za 67 milionů korun umožní teplárně možnost výběru paliva. Ukončí také každoroční a nepopulární provozní odstávky. Ty znamenaly pro domácnosti až pětidenní odpojení od teplé vody.

Už od letošního roku dlouhé odstávky nebudou nutné. Výstavba kotle na biomasu je navíc začátkem celkové modernizace areálu, jehož technologie dosluhuje. Pochází především ze 70. a 80. let 20. století. Investici teplárna zajistila díky bankovnímu úvěru.

Podle ředitele městské společnosti Ostrovská teplárna Radka Havlana je zapálení nového kotle významnou událostí pro teplárny i město: „Zapálení nového kotle je v podstatě unikátní záležitost. Protože se to stává asi po dvaceti až třiceti letech. Životnost těchto technologií je až 40. let.“

Výstavba kotle na biomasu je začátkem celkové modernizace areálu, jehož technologie dosluhuje

Nový kotel dokáže spálit i velmi nekvalitní palivo s vlhkostí až 60 procent. Zároveň ale s velkou rezervou splní i stále přísnější emisní limity. Dřevní štěpku budou pro ostrovskou teplárnu dodávat tři vybrané firmy. Ročně nový kotel spálí přes 20 tisíc tun paliva. Výstavba nového kotle začala v únoru. Do plného provozu bude technologie uvedena na podzim. Nový kotel na biomasu může fungovat nezávisle na teplárně, která dosud provozovala tři kotle na uhlí. V Ostrově u Karlových Varů odebírá teplo z městské teplárny asi 7 tisíc lidí.

autor: zdt
Spustit audio