Ostrov na Karlovarsku letos dokončí přestavbu zámku za 168 milionů korun

10. leden 2014

Už letos se agenda městského úřadu v Ostrově na Karlovarsku přesune na nové místo. Sídlem radnice bude místní zámek z 15. století. Město ho nechalo opravit za 168 milionů korun. Kromě vedení města tu uplatnění najdou ale třeba i vystavovatelé.

Ještě před třemi lety v zámku působila střední škola. A už letos se do historických prostor přestěhuje místní úřad města. Jak uvedl starosta Ostrova Pavel Čekan z ČSSD, práce vyvrcholí do léta:

„Takže se tam finalizují některé dovýmalby, restaurátorské práce, začnou se dělat podlahy, dlažby. Je tam už všude zavedeno topení, bude i vzduchotechnika. Jsou už instalované 2 výtahy, dokončuje se střecha, připravuje se podklad pro venkovní fasádu.“

V budově budou i nové výstavní prostory. Chystá se například montánní výstava s odkazem důlní historie Krušných hor.

Šlikovská šperkovnice

„Návštěvníci se mohou těšit na unikátní sbírky z dob Šliků a i z dob baroka. Je i možnost jako jeden z exponátů vystavit tzv. šlikovskou šperkovnici, která je vlastně vytvořena z jáchymovských tolarů. To bude asi náš největší unikát.“

Zámek z 15. století ožije novým využitím na přelomu července a srpna, kdy se tam nastěhuje současná radnice.

Výškovou budovu, kde vedení města působí dnes, město prodá za sedm a půl milionu korun. Kupcem je majitel sousední administrativní budovy.

„V podstatě i část prostor, které jsou, to znamená vstupní hala městského úřadu je v jeho majetku. Takže se vlastně tyto dvě budovy spojí v jednu budovu. Předpokládá tady nějakou administrativní budovu a, tuším, že i prodejny,“ dodal Pavel Čekan.

V okolí zámku už město zrekonstruovalo rozsáhlý zámecký park, pracuje na rekonstrukci takzvané pohledové zdi a zvelebuje další historické části města.


Zvětšit mapu
autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio