Ostrov dokončil protiradonová opatření v areálu základní umělecké školy

V Ostrově u Karlových Varů skončila další etapa úprav základní umělecké školy. Kvůli plynu radon bylo nutné zrekonstruovat přízemí celého objektu.

Ostrov dokončil rekonstrukci přízemní části základní umělecké školy. Součástí stavebních prací byly protiradonové úpravy, na které město získalo státní finanční příspěvek. Stavba trvala rok a půl. I s ohledem na to, že původně plánované práce město muselo zásadně rozšířit.

Rekonstrukce přízemí a protiradonová opatření odstranily zásadní potíže areálu, jehož umělecké obory navštěvuje kolem sedmi stovek dětí. Celková sanace už byla nutná. „Byla nutná vzhledem k tomu, že radon je plyn, který se váže k radioaktivnímu uranu. Díky tomu, že jsme v Podkrušnohoří, který je uranovou vodou celý zaplněný, vytéká všude,“ uvedl Martin Klucho, který má protiradonová opatření na starost.

Původně plánované investice byly nakonec vyšší. Město ale na protiradonové úpravy sehnalo státní dotaci. „Původní zakázka byla za tři miliony korun, tím, že jsme se rozhodli předělat prostory kompletně, celkově rekonstrukce vyšla na necelých 7 milionů korun,“ dodal místostarosta Pavel Čekan z hnutí Místní.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio