Osm let života vzaly nadanému muzikantovi drogy

Blonďatý idol mladých dívek, československá popová hvězda, která naplno zazářila na přelomu 80. a 90. let - to byl Michal Penk. Dnes je úplně jiný. Přežil těžké roky v zajetí drog a až v rozhovorech s Bohem a při čtení bible našel sílu vrátit se zpět.

Michal Penk byl v dětství úspěšný klavírista. Ve významných soutěžích získával skvělá umístění, dvakrát vyhrál pražské kolo mladých klavíristů, sudičky mu tedy hudebního talentu nadělily vrchovatě.

Později mu pomáhal i mocný šéf souboru Karla Gotta Ladislav Štaidl, jako zpěváka ho přijala i skupina Lucie. Po revoluci založil skupinu Sing Sing, která hrála tvrdý rock. Vydali čtyři alba. Na sklonku roku 1994, kdy dokončil desku pro Terezu Pergnerovou, se rozhodl dát si rok přestávku a přijít s něčím stylově jiným, avšak přišel strmý pád. Slibný rozjezd mu zbrzdila závislost na drogách. Nejprve ji popíral, ale později o ní mluvil otevřeně. "Začal jsem úplně nevinně, vzpomínal na tu neblahou dobu. Někdy v roce 1993 jsem poprvé kouřil trávu a o tři roky později jsem v jednom klubu zkusil kokain. Druhý den jsem měl výčitky svědomí, ale už jsem tomu nedokázal odolat. Po půl roce jsem přešel na pervitin a bral jsem ho celých pět let," popisoval svoji vlastní vinou zaviněnou těžkou životní etapu. S drogami skončil po osmi letech, v roce 2001. Snad se v budoucnu ještě nějakých výsledků jeho talentu dočkáme.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.