Oslaďte si život Bábovičkami s levandulí

17. říjen 2020

Podle Jany Vlkové, autorky květinových kuchařek, je levandulová verze muffin tím pravým pro zlepšení nálady během sychravého covidového podzimu.

Sama autorka neztrácí svůj nezdolný optimismus. Stále se věnuje své zahrádce, v říjnu např. vysévá polníček. „Já jsem závislá na polníčku a polníček potřebuje podzimní vlhkost, aby vzešly mladé rostlinky. Ty jsou potom k dispozici buď už v prosinci, nebo od února, podle toho, jaká je zima,“ říká Jana Vlková.

Příznivci kytek k jídlu se v současné době začínají uchylovat k sušeným květinám, jednou z nejoblíbenějších je aromatická levandule. Bylinka má široké použití, vyzkoušet můžete např. následující recept.

Bábovičky s levandulí

Suroviny pro 10 osob:

1 polévková lžíce levandule (sušené nebo čerstvé)

180 g másla

3 vejce velikosti L

200 g práškového cukru

180 g hladké mouky

šťáva z půlky citronu

špetka soli

Postup:

Levanduli obereme z větviček a příp. podrtíme nebo pokrájíme.

V kastrůlku rozpustíme máslo na teplotu asi 50° C. Dáme do něj levanduli a necháme chvíli stranou, aby květy pustily vůni.

Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky prošleháme s cukrem do běla.

Levandulové máslo procedíme a květy pečlivě vymačkáme, abychom neztratili ani máslo, ani vůni.

Rozpuštěné máslo zašleháme do žloutků s cukrem. Vmícháme mouku, přidáme citronovou šťávu a necháme asi 30 minut odpočinout.

Troubu předehřejeme na 180°C.

Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh a vmícháme do odpočinutého těsta.

Těstem naplníme papírové košíčky. Pečeme podle jejich velikosti 20 - 30 minut.

Bábovičky můžeme ozdobit šlehačkou nebo čokoládovou polevou a nějakými dekorativními květy.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio