Opustili své profese a začali provozovat hotel. Krátce na to vypukla pandemie

15. březen 2022 19:53, aktualizováno

Byl podzim 2019. Iva Chládková si s partnerem Jiřím Rösslerem Ořovským horší dobu pro rozjezd hotelu vybrat nemohli. Čekala je sezona bez sněhu, covid a zdražování.

Chtěli jste někdy všeho nechat a začít ve svém životě něco úplně nového? Čas od času to asi napadne každého z nás, ne každý ale převede tyto úvahy do reality. Iva Chládková s partnerem Jiřím Rösslerem Ořovským na prahu šedesátky opustili svá povolání a pronajali si hotel. I když často svého rozhodnutí litují, nakonec se vždycky rozhodnou vydržet a jít dál.

Chata Ořovský Železná Ruda

„Naposledy jsem pracovala v projektovém managementu ve veřejné správě a můj muž učí na průmyslovce ve Volyni,“ vypráví Iva Chládková, která si s partnerem od odborové organizace Železárny Hrádek pronajala tehdejší hotel Engadin v Železné Rudě. „Měli jsme informaci, že majitelé budou hledat nového provozovatele. Říkali jsme si, že by to pro nás byl úplný nesmysl, nikdy jsme nic takového nedělali, ale pak jsme si řekli proč ne? Můžeme si ještě dovolit nějaké bláznovství,“ popisuje.

Nevydařená sezona

Jako noví provozovatelé museli změnit třicet let zavedený název hotelu, Engadin měl totiž obsazenou internetovou doménu. „To bylo jako přejmenovávat Coca-Colu,“ říká Iva Chládková. Naštěstí jméno jejího partnera Rössler Ořovský nese tradici slavného průkopníka lyžování. Chata Ořovský se tak otevřela rekreantům poprvé v sezoně 2019/2020. Byla to ale sezona po všech stránkách nevydařená. „Na sjezdovce byla víc tráva než sníh, pak přišla druhá a třetí vlna covidu. Vždy jsme postavili nějaký tým pracovníků a ten se nám rozpadl,“ vzpomíná provozovatelka hotelu.

Paní Chládkovou v její nové profesi spousta věcí zaskočila. „Netušila jsem, jak je těžké najít kuchaře, a to jsem před tím pracovala v personalistice. Když dnes vidím, co je to za dřinu v kuchyni a kolik toho musí naběhat číšník, tak před nimi smekám,“ vypráví.

Objekt má kolem stovky lůžek, navíc už má svá nejlepší léta za sebou, vybudovat si stálou klientelu není jen tak. Iva Chládková ale vycházela z jednoduché logiky: „Musí tu být čisto, musí se tady dobře vařit a hosté se tady musí cítit příjemně.“ A to se evidentně daří, protože lidé se do Chaty Ořovský vrací. Teď stojí její majitelé před další výzvou, kterou je zdražení energií. „Snad to dobře dopadne a budeme tady moci v létě přivítat další hosty,“ uzavírá Iva.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.