Oprava mostů na hlavním tahu z Varů do Plzně je pozastavená. Firma je v insolvenci

Silniční mosty u Kfel na hlavním tahu mezi Karlovými Vary a Plzní letos opravené nebudou. Do konce listopadu je měla zrekonstruovat firma Raeder & Falge, se kterou ale soud zahájil insolvenční řízení. Práce na rekonstrukci dvou mostů tak přestaly.

Zhotovitelská firma měla zakázku na silnici I/20 za víc než 50 milionů korun dokončit letos v listopadu. Teď s ní ale soud zahájil insolvenční řízení. Práce na opravách tak přestaly a zatím není jasné, kdy by mohly pokračovat.

„Před týdnem tady bylo staveniště, buňky, dneska vidíme, že jsou odvezené. V současné chvíli stojíme na zdemolované stavbě. Nikdo tu není a firma s námi nekomunikuje,“ potvrdil Jiří Baloun z karlovarské pobočky ŘSD.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) teď řeší, jestli se vyplatí mosty v současném stavu na zimu zakonzervovat, anebo je na jaře zbourat a postavit zcela nové. „Musíme si s projektantem říct, jestli se nám vyplatí zakonzervovat ten most přes zimní období, nebo to nechat být jak to je,“ uvedla technička Romana Ledašilová.

Jisté je, že v letošním roce opravené nebudou. „Stále máme platnou smlouvu s tou společností, kterou bychom museli vyvázat. Muselo by dojít k výběrovému řízení na nového dodavatele. I kdyby se tyhle kroky stihly v nějakém rychlém sledu, tak je tady obrovský problém s materiálem na trhu. Takže ty tři až čtyři měsíce na dokončení jsou nereálné,“ dodal Baloun.

Insolvenční řízení firmy Raeder & Falge ovlivní i další velkou stavbu v regionu, a tou je lávka na Švédský vrch v Chebu.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio