Oprava keramické školy v Karlových Varech se nevyplatí. Budova půjde nejspíš k zemi

9. srpen 2017

Památkově chráněná budova v areálu Střední uměleckoprůmyslové (dříve keramické a sklářské) školy v Karlových Varech je podle statiků ve velmi špatném stavu. Podle posouzení odborníků by oprava objektu stála stovky milionů korun. Kraj jako zřizovatel se tak spíše než k rekonstrukci přiklání k variantě srovnat budovu se zemí a na jejím místě postavit novou.

„Oprava hrubé stavby by vyšla na 350 milionů. Z budovy by prakticky nezůstalo nic původního. Takže na základě této studie požádáme o stanovisko k sejmutí památkové ochrany a budeme se velmi pravděpodobně snažit o to, abychom mohli na tom místě postavit školu novou," řekl radní Jaroslav Bradáč.

Náklady na demolici a následnou výstavbu nové budovy by měly být zhruba poloviční. Kraj ale bude muset vyřešit provoz školy do doby, než nová budova vznikne.

„Paní ředitelka přeorganizovala výuku tak, aby mohla probíhat v té části školy, která není ohrožena. O výpomoc při odborné výuce chceme požádat firmy i ostatní školy," doplnil radní.

Čtěte také

V budově z roku 1920 měla škola například nově vybavenou laboratoř. Nacházelo se zde ale také osm nájemních bytů, které jejich obyvatelé po upozornění statika museli prakticky ze dne na den opustit.

Jako kompenzaci dostal každý z nájemníků na stěhování a hledání nového bydlení celkem 50 tisíc korun. V nové budově už byty zřejmě nevzniknou, měla by sloužit jen pro školní účely.

Havarijní stav budovy na jedné z nejfrekventovanějších ulic v Karlových Varech zapříčinilo zřejmě použití hlinitanového cementu v jejích konstrukcích. Stejný materiál byl použit například i na stavbu Baťova domu v Mariánských Lázních, který byl zdemolován v roce 2015.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio