Olda Říha, kytara, hlas a srdce Katapultu, slaví 75. narozeniny

18. květen 2023

Je celoživotním vyznavačem rokenrolu, zakladatelem rockové skupiny Katapult, má chalupu v osadě Hory Matky Boží na Šumavě a je znám také pod přezdívkami Železnej Olda nebo Ocelovej Olda. Na pódiu by se strhal, jeho nasazení je pověstné a málokdo jeho tempo vydrží.

Frontmanem české rockové skupiny Katapult je už od roku 1975. Je autorem takřka veškerého hudebního materiálu Katapultu a má tak zásadní podíl na jeho úspěších, za které se rozhodně dají považovat dvě vítězství v anketě Zlatý slavík v roce 1979 a 1980, prodej přes 1.000.000 nosičů, koncerty s legendárními kapelami Deep Purple, Sweet, Slade nebo Status Quo nebo zařazení Katapultu do Rockové síně slávy v roce 2007 a Síně slávy akademie populární hudby v roce 2009.

Oldřich Říha prožil dětství v Praze v Mozartově ulici u Bertramky a v nedaleké ulici Na Cihlářce, kde žil u babičky. Hudební kariéru začínal na kytaru v plzeňských kapelách Memphis, Black Stars a Sinners, pak hrál Skupině Františka Ringo Čecha a ve skupině Mahagon, která se v roce 1975 přejmenovala na Katapult. Tvořilo ji legendární trio Oldřich Říha kytara zpěv, Jiří "Dědek" Šindelář basa a zpěv a Anatoli Kohout, bicí, texty jim psal Ladislav Vostárek.

Oldřich Říha se tvrdou prací vydobyl zcela neotřesitelnou pozici člověka, který dal a dává rockové muzice, kterou hraje a skládá, punc jedinečnosti. Dříč, tahoun a životní rváč jde stále svou cestou a nezlomila ho ani smrt jeho spoluhráčů. Oldřich Říha, který se považuje za Plzeňáka, je dnes jediným žijícím zakládajícím členem skupiny Katapult.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.