Odbavování cestujících v Karlovarském kraji už probíhá obvyklým způsobem. V platnosti zůstává prázdninový jízdní řád

14. duben 2020 11:10

Ode dneška (14. 4.) už v Karlovarském kraji neplatí regulační opatření ve veřejné dopravě. Hejtman Petr Kubis z hnutí ANO tato opatření zrušil po dohodě s Krajskou hygienickou stanicí a regionálními dopravci.

Cestující tak budou ode dneška ve vlacích i autobusech odbaveni obvyklým způsobem. Všichni pracovníci, nejen řidiči, budou mít ochranné pomůcky a dezinfekci. Na všech spojích ale zůstává v platnosti prázdninový jízdní řád.

„Dopravci v rámci zajištění dopravní obslužnosti Karlovarského kraje deklarovali, že v maximální možné míře zajistí dostatečnou ochranu řidičů vybavením rouškami, brýlemi, štíty a také dezinfekci vozidel. Tímto způsobem by měli být chráněni i cestující, kteří rovněž používají ochranné pomůcky, především roušky či jiné krytí dýchacích cest,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Hurajčík (ANO).

Karlovarský kraj pro dopravce také zajistil dodávku ochranných štítů určenou řidičům ve veřejné dopravě. Rozhodnutím hejtmana tak bude nástup znovu možný i předními dveřmi, znovu bude nutné platit běžným způsobem jízdné a i do vlaků se vrátí standardní odbavení.

Dosud kvůli ochraně cestujících a hlavně řidičů nebylo možné být odbaven řidičem ani odbavovacím zařízením ve vozidle. Už zakoupené jízdní doklady nemohli cestující ve vozidle označovat. Do autobusů se muselo vstupovat zadními dveřmi a prostor řidiče byl od cestujících oddělen. I nadále ale platí v Karlovarském kraji v meziměstské dopravě prázdninový provoz, a to dokud stát nerozhodne o návratu dětí do škol.

autor: nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio