Od domova mládeže v Karlových Varech se oddělí bazén. Kraj ho bude moci dotovat

19. duben 2023 10:55

Krajská příspěvková organizace Domov mládeže a školní jídelna Karlovy Vary se rozdělí na dvě organizace. Od domova mládeže se oddělí bazén, z něhož bude samostatná organizace. Kraji toto rozdělení umožní dotovat provoz bazénu.

Když byl vedlejší činností školského zařízení, nebylo to možné. Nová organizace spravující bazén by měla začít naplno fungovat od nového školního roku, tedy od září. „Bude třeba zajistit personální pokrytí činnosti bazénu. Předpokládáme ale, že některé práce bude možné sdílet s Domovem mládeže a školní jídelnou na částečné úvazky, například údržbu nebo úklid,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Podle materiálu, který schválilo poslední jednání krajské rady a který ještě musí potvrdit krajští zastupitelé, by se měly roční náklady na provoz bazénu pohybovat okolo 3,3 milionu korun. Příjmy se odhadují zhruba na milion korun. Rozdíl bude muset pokrýt dotace z Karlovarského kraje. Oddělením od domova mládeže ale dotace nebude porušovat pravidla pro financování školských zařízení.

Kraj chtěl bazén v Drahovicích uzavřít původně od 1. ledna. Důvodem byly hlavně provozní ztráty, ale také zastaralost bazénu. Vytíženost bazénu se přitom pohybovala v poslední době okolo 35 procent. Proti záměru se zvedla vlna odporu.

Hlavně město Karlovy Vary argumentovalo tím, že tím přijde o možnost tréninku řada sportovních klubů. Využívaly jej střední školy. Když nevyšla ani jednání o možném spolufinancování bazénu městem Karlovy Vary, kraj rozhodl, že bazén nechá v provozu, ale oddělí jej od ubytovacího školského zařízení. Město přislíbilo, že pomůže se zvýšením obsazenosti bazénu, aby jeho provoz nevytvářel tak vysokou ztrátu.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio