Ochota k návratu

26. duben 2004

Návrat Miloše Zemana do vysoké politiky by měl velký vliv i na rozložení sil v krajských organizacích, říká ve svém dnešním komentáři Jiří Tomáš Blažek a rozebírá ochotu návratu bývalého premiéra i omyly s tím spojené.

Miloš Zeman je, podle vlastních slov, pronesených v neděli na mítinku v Mostu, ochoten vrátit se do vysoké politiky. Má to háček. Miloš Zeman se neptá, zda je také vysoká politika ochotna přijmout jeho. Pokud by nechtěl být volen za jinou stranu, bylo by to možné, ale to nepřipadá v úvahu. Pokud by chtěl být volen svými, mohl by se rychle dočkat ještě krušnějšího debaklu, než mu jeho spolustraníci připravili při volbě prezidenta. Právě ten moment byl jasným signálem, že doba Miloše Zemana skončila, že ČSSD chce jít bez něho. Nelze předpokládat, že by tohle on sám nepochopil, ale jeho tvrdohlavost předznamenávala, přes všechny proklamace o spokojeném důchodu z Vysočiny, že čeká na vhodný okamžik. Miloš Zeman se opět jednou mýlí, když si myslí, že ta doba už nastala. Nenastala.

Sociální demokracie je v krizi, to jistě. Ale další omyl Miloše Zemana a jeho souvěrců je v tom, že jeho návrat by stranu spasil. Naopak, jsem přesvědčený o tom, že by propadla ještě hlouběji. Nic horšího by si sociální demokraté nemohli uchystat než mimořádný sjezd, ale i bez schůzování nebudou chtít vůbec připustit diskusi o potřebnosti bývalého lídra pro jejich záchranu. V sociální demokracii se mnohé změnilo. Nesuďme teď nakolik k dobrému či k zlému, jde o rozložení sil. Jistě, Miloš Zeman má stále své věrné, ale dnes by už nedal dohromady potřebnou sílu těch, které ovládal proti jejich vůli. Ti se už osamostatnili, nebo se přimkli spíše ke Grossovu křídlu, než k menšině Kavanů a Hojdarů. Možná sociální demokracie opravdu potřebuje ruku pevnější Špidlovy, ale Zemana už většinově zpátky nepřijme.

logo ČSSD

Problém návratu Miloše Zemana je problémem celostranickým, protože i v krajských a okresních organizacích se po jeho odchodu pochlapila celá řada funkcionářů i prostých členů. Právě tato síla by to byla, která by Zemanovi stála v cestě nejvíc. Jeho odpůrci jsou známi, ale Zeman přece musí vědět, že mu jich přibylo. Jestli se domnívá, že je přetlačí silou své osobnosti, svým brutálním pojetím vlády, mýlí se. První omyl je už v první jeho podmínce. Chce svolat mimořádný sjezd strany, ale to je velmi nereálné. Pokud by se to podařilo, pak za cenu kritického rozklížení již nyní velmi poškozené konstrukce sociálně demokratické moci. Miloš Zeman se mýlí, takové návraty, jaký on chystá, nenesou nikomu, tedy ani jemu, nic dobrého.

Spustit audio