Obyvatelé Krásného Jezu jsou už víc než týden bez signálu

21. únor 2023 09:15

Bez mobilního signálu a internetu jsou už několik dní obyvatelé Krásného Jezu na Karlovarsku. Kvůli odstranění vysílače tam totiž nemají žádný signál.

Sdílený vysílač hned dvou mobilních operátorů nad obcí Krásný Jez je odpojený, protože společnost ČEPS tam modernizuje vedení vysokého napětí a staré stožáry bourá. Kdo si chce zatelefonovat, musí jít několik set metrů za obec. Tam už se dá signál chytit.

Kdo ale potřeboval signál například kvůli práci, musel si rychle najít jiný způsob komunikace. „Každý den odjíždím z domova do Karlových Varů. Musím tam být do večera tak abych byla schopná pokrýt pracovní dobu,“ říká paní Barbora, která teď musí dojíždět s partnerem do jeho kanceláře.

Obyvatelé jsou situací zaskočeni. „Tatínkovi je 88 let, mamince 82 let, potřebuji s nimi být neustále v kontaktu. To mi je ale bohužel touto kritickou situací odepřeno. Nejsem schopna být pořád na příjmu, kdyby cokoliv potřebovali. Naše celá rodina je u O2 family, kam jsme vznesli reklamaci. Za telefon momentálně neplatíme a internet tam zřejmě platit budeme, protože tam nás nikdo neoslovil a žádná kompenzace nebyla nabídnuta,“ uvedla paní Dagmar.

Společnost T-Mobile, která sdílí vysílač se společností O2, teď podle mluvčí Patricie Šedivé usilovně hledá náhradní řešení. Stavbu nového vysílače podle ní komplikuje území Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

Podle Jindřicha Horáčka, ředitele Správy CHKO Slavkovský les, do teď ale nikdo o stavbu vysílače nepožádal, eviduje pouze žádost k umístění přenosného vysílače.: „Správa v tomto okamžiku žádné správní řízení k povolení stavby vysílače nevede. Požádali nás o povolení k mobilnímu vysílači, a to jsme dali.“

ČEPS se brání tím, že o bourání starých stožárů byli operátoři včas informováni. „O výpovědi nájemní smlouvy byli operátoři informování v souladu s podmínkami této smlouvy. Informaci od společnosti ČEPS obdrželi před více než jedním rokem. Umístění nových vysílačů bude předmětem budoucího jednání s operátory,“ dodala mluvčí ČEPSU Hana Klímová.

autoři: Michal Švarc , nkr
Spustit audio