Obyčejné čtverce a obdélníky mění Karlovarák Jan Pelc v umělecká díla

3. prosinec 2019 12:30

I čtverec nebo obdélník se může stát za určitých okolností uměním. To zjistí návštěvníci karlovarské Becherovy vily na výstavě grafického designéra a pedagoga Jana Pelce. Výstava se jmenuje Jeden a půl čtverce.

Patrně nikdo ze studentů geometrie nepřemýšlel o tom, jestli je čtverec, obdélník nebo trojúhelník krásný. Jsou to zkrátka základní geometrické tvary. Jan Pelc ovšem tyto objekty vnímá jinak. „V promyšlené vizuální skladbě čar a ploch nachází pevný řád, který mu napomáhal k ukotvení vlastních myšlenek. Barevná strohost, spočívající v kontrastním setkání černé a bílé barvy na ploše papíru podporovala jeho sklon k důslednému výtvarnému minimalismu,“ popsala autorovu práci kurátorka Božena Vachudová.

Dílo Jana Pelce

Na výstavě jsou často k vidění dvojice obdélníkových ploch, které autor různě barevně i grafiky člení tak, že různými způsoby skládá čtverce a obdélníky do tvaru, který na výšku tvoří jeden čtverec prodloužený o polovinu jeho strany. „Není to čtverec takový, jaký ho známe my, prodělává celou řadu výtvarných variant. Bývá to například dělení, ale i další výtvarné procesy jako kontrast nebo definování pozic čtverců,“ konstatovala kurátorka.

„Jan Pelc žil v letech 1988 až 1995 v Německu, kam emigroval. Věnoval se především grafickému designu. Město Ulm, kde působil, a které, jak sám říká, bylo naplněno filozofií a výukovými metodami Bauhausu, rozvíjenými posléze na Vysoké škole designu představitelem konkrétního umění – švýcarským umělcem Maxem Billem. To vše dalo jeho volné tvorbě jasný impuls v zaměření na geometrický konstruktivismus,“ připomněla Vachudová.

Od roku 1995 učil grafický design na Střední průmyslové škole keramické v Karlových Varech, dnešní Umělecko-průmyslové škole. „Vedení školy Jana Pelce oslovilo, aby se tohoto oboru ujal. A tak společně s Františkem Štekrem založili tento obor, který stále funguje a je velice úspěšný,“ uzavřela kurátorka. Výstavu karlovarského grafického designéra a pedagoga Jana Pelce můžete vidět v karlovarské Becherově vile do 5. ledna 2020.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio