Obviněná ředitelka ROP Severozápad neoprávněně vyplatila statisíce, přesto zůstává ve funkci

17. březen 2014

Obviněná ředitelka úřadu ROP Severozápad zůstane ve funkci. Rozhodl o tom výbor regionální rady. Jana Havlicová čelí spolu s dalšími čtyřmi lidmi stíhání z porušování povinností při správě cizího majetku. Úřad se připojí k trestnímu řízení a bude u soudu vymáhat škodu.

Obvinění Havlicové souvisí s konkurenčními doložkami v řádu statisíců korun pro dva bývalé ředitele úřadu – Petra Kušnierze a Pavla Markvarta.

Doložky jim zajišťovaly 12 měsíčních platů po jejich odchodu z funkcí. Úřad částky sice snížil, ale statisíce jim vyplatil. Kušnierz dostal 385 tisíc korun, Markvart 424 tisíc.

Podle předsedy dotačního úřadu Petra Navrátila z ČSSD odměny pro bývalé ředitele Havlicová vyplatit musela. „Nechala si zpracovat ještě externí právní názor, protože to nechtěla vyplatit celé, ale ten řekl, že smlouva je platná. A dnes je obviněná z toho, že peníze vyplatila,“ říká Navrátil.

Připouští však, že Havlicová jednala protiprávně. „Domníváme se, že ano, skutečně došlo k porušení zákona, vyplaceno to nemělo být, ale paní ředitelka neměla jiné informace,“ tvrdí předseda úřadu.

Úřad se připojí k trestnímu řízení a bude požadovat náhradu škody. Navíc zvažuje, že podnikne kroky vůči interní právní firmě, která dala Havlicové špatné stanovisko.

autoři: bach , mka
Spustit audio